Direct naar artikelinhoud
Portret

Het bochtige parcours van een Brusselse PS-soldaat

Henri Dineur wordt betaald door vzw Brussels Expo.Beeld BRUZZ

Henri Dineur pareert de aantijgingen in verband met NEO en Brussels Expo met flegma. De man ligt dan ook niet voor het eerst onder vuur. Hij was kabinetschef toen Marie Arena (PS) in opspraak kwam met een kabinetsverbouwing van 84.000 euro. Werd in verdenking gesteld van valsheid in geschrifte. En rijdt al eens te snel. 

Over de langdurige, goedbetaalde zelfstandigen bij cvba NEO zei Dineur in een interview met deze krant (DM, 23/2) dat die consultants dan ook “geen kletten” zijn, Brussels voor onnozelaars. Dineur zelf is wel in loondienst. Hij wordt betaald via vzw Brussels Expo, omdat de vzw eigendom is van stad Brussel, dat de aanvankelijke opdracht voor stadsvernieuwing op de Heizel gaf. 

RTBF bracht gisteren uit dat tussen juli 2016 en juni 2017 338.000 euro ging naar het loon van Henri Dineur en financieel directeur Jean-Marie Bailly.  Of dat een 50/50 verdeling is, meneer Dineur? “Nee, ik krijg iets meer”, zegt Dineur ons. “Ik weet niet uit mijn hoofd hoeveel exact, maar ik verdien minder dan het plafond van het Brussels Gewest.”

Sinds 2006 beperkt een ordonnantie de vergoeding van alle openbare mandaten tot maximaal 150 procent van het loon van een parlementariër. “Ik weet dat ik bij mijn aanstelling merkte dat het dat plafond oversteeg. Ik heb meteen gevraagd om het te verminderen. Ik kreeg ook een grote Volvo 4x4, maar ik heb niks met auto’s. Ik heb dat leasingcontract vier jaar uitgedaan, maar nu doe ik het met fiets en metro.” 

Brusselse flair

De 47-jarige Dineur is de zoon van een Vlaamse vader en Waalse moeder, maar geboren en getogen in Brussel. Hij antwoordt alle vragen met Brusselse flair, maar is dan ook niet aan zijn proefstuk toe.   

In 2000 startte Dineur op het hoogste politieke niveau, als kabinetschef van federaal minister van Economische Zaken Charles Picqué (PS). Ondertussen was hij ook schepen in Sint-Gillis, waar Picqué burgemeester was. In 2002 veroordeelt een politierechter Dineur tot 45 dagen rijverbod en een boete van 1.500 euro. Dineur was met 181 kilometer per uur over de E40 richting Brussel gescheurd. 

In 2004 werd Picqué minister-president van het Brussels Gewest en Dineur kabinetschef van minister van Ambtenarenzaken Marie Arena (PS). Vrij snel bleek dat Arena haar kabinet had gerenoveerd voor 86.000 euro. Als het uitkwam, voelde Dineur zich naar eigen zeggen “besmeurd en beledigd”.

Volgens hem beschikte de minister aanvankelijk over een budget van 4.000 euro. “Op vraag van het kabinet, heeft de ministerraad zich akkoord verklaard om dat bedrag te verhogen tot 106.000 euro”.

Vorig jaar bleek dat Dineur als CEO van NEO twee kredietkaarten heeft, wat niet mag. Bewijzen van uitgaven ontbraken

In 2012 stelde het parket van Brussel Dineur in beschuldiging wegens valsheid in geschrifte. Justitie verdacht hem ervan tussen 2000 en 2006 als schepen van Sint-Gillis valse overuren te hebben gefactureerd om ze te laten uitbetalen met Europees geld.

Het ging om Europese subsidies die Brusselse gemeentes kregen voor de organisatie en de veiligheidsbewaking van de Europese toppen in de hoofdstad. 

Volgens Dineur ging het over 79.000 euro. Hij voelde zich “vernederd” door de aantijgingen. “Er is geen sprake van persoonlijke verrijking. Er bestaat alleen verwarring over de manier waarop we de overuren hebben berekend met ons computersysteem”, klonk het toen. In 2014 werd hij hiervan gezuiverd.

Congrescentrum

Dineur zegt graag dat hij al sinds 1998 op zoek is naar stedelijke ontwikkeling op de Heizelvlakte. Dat jaar is EXCS opgericht, dat aanvankelijk de opdracht heeft voor een nieuw congrescentrum op de Heizel. Maar het project wordt alsmaar ambitieuzer en daarvoor is ook de steun van het Gewest nodig. EXCS wordt in 2014 opgenomen in het bij ordonnantie opgerichte NEO.   

In december 2017 lekte een rapport van het Rekenhof uit dat stelde dat Dineur als CEO van NEO twee kredietkaarten heeft, in strijd met Europese regelgeving. Van verschillende uit­gaven en reisonkosten blijken geen bewijsstukken in de boekhouding. De kredietkaarten zijn ondertussen geannuleerd.