Direct naar artikelinhoud
Hoge vergoedingen

Brussels burgemeester Philippe Close: "Geen consultants en enkel ambtenaren, dat is het communisme"

Philippe Close (PS), burgemeester van Stad Brussel en voorzitter van cvba NEO en vzw Brussels ExpoBeeld Franky Verdickt

Brussels burgemeester Close (PS) reageert op de aantijgingen van schijnzelfstandigen bij NEO en de verloningen bij Brussels Expo. "Ze krijgen minder dan in de jaren 90, maar meer dan hun burgemeester."

De Morgen bracht vrijdag uit dat net als vzw GIAL ook cvba NEO werkt met zelfstandige consultants, die jarenlang elke maand hetzelfde bedrag factureren. Tot 27.500 euro per maand. 

NEO werkt aan een nieuwe woonwijk, shoppingcentrum en stadion op de Heizel. De cvba is voorgezeten door Philippe Close. De Brusselse burgemeester zit ook die andere organisatie op de Heizel voor, stadsvzw Brussels Expo. Daarvan bracht RTBF vrijdag de verloningen uit.

'In tegenstelling tot wat sommigen denken zijn zelfstandigen voor socialisten niet de baarlijke duivel'
Philippe Close

Voor het artikel over consultancy bij NEO liet Close aanvankelijk de CEO Henri Dineur de kastanjes uit het vuur halen. Maar nu spreekt hij toch. Close gaat immers prat op een grootschalige hervorming, meer bepaald met betrekking tot transparantie, na het Samusocial-schandaal en al haar naweeën.  

Waarom zei u eerder deze week in een interview aan De Morgen dat de consultancy-opdrachten bij NEO in 2014 geregulariseerd waren, terwijl ze nog altijd bestaan en het Rekenhof ze betwist? Wist u niet dat ze nog altijd doorliepen?

"Natuurlijk wist ik het wel. Ik ken elk van die consultants persoonlijk. (noemt namen) Het is een misverstand, want ik wou zeker niets verborgen houden ofzo. Alles is perfect transparant wat NEO betreft. Kijkt u er de rekeningen maar op na. Wij worden bovendien gecontroleerd door het parlement.

Wat ik wou zeggen is dat in 2014 het vehikel EXCS is opgegaan in NEO. We hebben dan het Rekenhof geconsulteerd in verband met die consultancy-overeenkomsten. Het Rekenhof heeft nu gezegd dat we openbare aanbestedingen moeten organiseren voor die opdrachten."

Bedoelt u nu dat u in april 2014 de vraag heeft gesteld aan het Rekenhof en pas in het najaar van 2017 antwoord kreeg?

"Ik ken de data niet uit mijn hoofd. Dat zou je Dineur moeten vragen." 

NEO blijkt een succes, dus het was een goed idee destijds om voor consultancy-overeenkomsten te kiezen'
Philippe Close

De ordonnantie die NEO in 2014 opricht, vermeldt toch expliciet dat het personeel tewerkgesteld moet zijn met arbeidsovereenkomsten? Zat u toen niet in het parlement en hebt u die ordonnantie toen niet getekend?

"Zeker wel. Meer nog: ik heb er zelf voor gezorgd dat de verplichte controle door het Rekenhof in de ordonnantie kwam. Maar waar leest u dat die ordonnantie zegt dat we niet met consultants mogen werken? "

De ordonnantie zegt dat het personeel in loondienst moet zijn. Maakt iemand die jarenlang exclusief voor de organisatie werkt als consultant geen deel uit van het personeel?

"Er zijn bij NEO geen schijnzelfstandigen. Ze hebben allemaal nog cliënten buiten NEO. Ik denk dat het een vergissing is dat we niet met consultants zouden mogen werken."

Ik heb gezien dat een van die consultants in 2015, na de ordonnantie dus, een nieuw, duurder contract heeft gekregen. Sindsdien werkt hij geen 4 maar 5 dagen voor NEO. Dat is toch een fulltime, of niet?

"Kijk, die man is een uitstekende werkkracht. Uiteindelijk blijkt NEO een succes, dus het was een goed idee destijds om voor consultancy-overeenkomsten te kiezen. Ik denk dat we hier niet waren geraakt met louter ambtenaren. Enkel met ambtenaren werken, dat is het communisme." 

Philippe Close (PS)Beeld Franky Verdickt

"Bovendien, dit is een debat dat niet alleen stad Brussel zou moeten voeren. Alle gemeentes werken voor bepaalde functies met externe consultants. Als het bijvoorbeeld gaat over zelfstandigen in de ziekenhuizen, dan wil ik gerust eens met minister van Volksgezondheid De Block samenzitten om te kijken of het anders kan. Voor alle duidelijkheid, ik ben voor het systeem van loontrekkenden." 

Men zou verwachten dat een socialist geen systeem zou verdedigen dat flirt met de grenzen van schijnzelfstandigheid?

"Ik zoek wat het beste is voor de publieke diensten en voor de samenleving en ik ben daar pragmatisch daarin. Neo is het grootste ontwikkelingsproject in Brussel, dat openbare aanbestedingen uitschrijft voor de grootste architectenkantoren. We hebben ambitie. 

In tegenstelling tot wat sommigen denken zijn zelfstandigen voor socialisten niet de baarlijke duivel, hoor. Ja, er bestaat misbruik, maar dat is hier zeker niet het geval. Soms heb je gewoon gespecialiseerde profielen nodig.

Neem nu de ontwikkeling van het Sportpark op de Heizel. Ik ben ervan overtuigd dat het in dienst nemen van architecten niet zo performant zou zijn als een bureau de openbare aanbesteding laten winnen."

'Alleen mijn auto heb ik via Brussels Expo. Een Audi A4 als u het echt wil weten. Met 127.000 kilometer op de teller. Ik ben de derde eigenaar.'
Philippe Close

Klopt het dat in de boekhouding van Brussels Expo 338.000 euro opzij staat voor het loon van enkel Dineur en financieel directeur Bailly?

"Ja, je moet dat vergelijken met verloningen bij grote bedrijven. Ze krijgen minder dan in de jaren '90, maar meer dan hun burgemeester. Het is een hoog salaris, als je vergelijkt met het gemiddelde loon van een Belg."

U krijgt geen zitpenningen meer bij Brussels Expo sinds u burgemeester bent?

"Klopt. Ik heb mijn loon sinds ik burgemeester ben met 35 % verminderd. Alleen mijn auto heb ik nog via Brussels Expo. Een Audi A4 als u het echt wil weten. Met 127000 kilometer op de teller. Ik ben de derde eigenaar. "