Direct naar artikelinhoud
Olympische Spelen

Laatste kans op medaille voor Swings

De belangrijkste vraag die Swings zich moet stellen: rijd ik het gat dicht niet of?Beeld BELGA

Kan Bart Swings ons land, twintig jaar na Veldkamp, nog eens een medaille schenken? Volgens zijn trainer Jelle Spruyt heeft de snelschaatser alles om vandaag het podium te halen op de massastart.

"Uit zijn testen blijkt dat Swings bij de schaatsers met de beste longcapaciteit hoort", klinkt Spruyt optimistisch. "Dat zie je na elke wedstrijd: hij recupereert erg snel. Dat er maar een klein uur zit tussen de voorronde en de finale speelt in zijn voordeel. Maar snel schaatsen is meer dan alleen in vorm zijn; kracht en techniek zijn veel belangrijker."

Nog een voordeel, volgens zijn coach: Swings is de enige die zo lang voorovergebogen kan schaatsen. "Hij kan dat een uur tot zeventig minuten volhouden, terwijl je de meesten na acht minuten toch wel de rug ziet strekken. Zijn buik- en rugspieren zijn dan ook goed ontwikkeld.

"Eigenlijk hoort hij niet zo diep te zitten. Als de hoek minder groot is, heb je een betere bloeddoorstroming en verzuur je minder snel. De kunst is om zo lang mogelijk in je houding te blijven zitten en zo efficiënt mogelijk te rijden", weet Spruyt.

Een derde voordeel is het gewicht. Swings weegt 70 kilogram, wat een voordeel oplevert om de bochten kort te kunnen aansnijden. "Zijn zwaartepunt ligt lager dan bij mannen van 80 kilo, die het moeilijker hebben om de bocht te houden. Zo'n Sven Kramer bijvoorbeeld zal meer ruimte nodig hebben om zijn bocht te nemen. Afwachten of hij die ook krijgt."

Punten pakken

De belangrijkste vraag die Bart Swings zich moet stellen: rijd ik het gat dicht niet of? Spruyt: "Hij kan dat niet altijd op zich nemen, want dan is hij te moe als het op sprinten aankomt. Eén zaak is zeker: ze zullen hem niet alleen laten wegrijden."

De massastart is een buitenbeentje in het schaatsen. Tijdens 16 rondjes wordt er 4 keer gesprint. Bij de eerste drie sprints worden 5, 3 en 1 punten toegekend, bij de vierde zijn dat 60, 40 en 20 punten. Dat betekent dat de top drie aan de finish ook de top drie van het klassement vormt. Daarna wordt de stand opgemaakt in functie van de punten die de schaatsers onderweg verzamelden.

De halve finales starten vanaf 12.45 uur, de finale vanaf 14 uur.