Direct naar artikelinhoud
Kunst

Franse douane vindt gestolen schilderij Degas bij toeval in een bus

Franse douane vindt gestolen schilderij Degas bij toeval in een bus
Beeld AP

Franse douaniers hebben een schilderij van de Franse impressionistische kunstenaar Edgar Degas in goede staat aangetroffen in het bagageruim van een bus nabij Parijs.

Degas schilderde het werk, Les Choristes genaamd, in 1877. Het werd acht jaar geleden gestolen uit een museum in Marseille. Het Musee d’Orsay in Parijs had het in bruikleen gegeven voor een tentoonstelling. Er waren geen sporen van braak en de roof werd nooit opgelost.

De agenten ontdekten het kunstwerk vorige week vrijdag bij toeval, toen ze bussen doorzochten op een parking langs de A4-snelweg op zo’n 30 kilometer van Parijs. Het doek zat verstopt in een koffer in het bagageruim. Geen van de passagiers in de bus zei de koffer te herkennen.

De douaniers stuurden het schilderij naar het Musée d’Orsay in Parijs voor verder onderzoek. Daar stelden experts vast dat het gaat om het doek dat in 2009 gestolen werd. Het museum is opgelucht dat het doek is teruggevonden, aldus de directeur. Het schilderij is volgens The New York Times naar schatting 1 miljoen dollar waard.