Direct naar artikelinhoud
Midden-Oosten

VS verhuizen ambassade Israël nog deze lente

VS verhuizen ambassade Israël nog deze lente
Beeld epa

De nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem opent in mei dit jaar al de deuren, meldde het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gisteren. De opening valt samen met de zeventigste verjaardag van de oprichting van de staat Israël op 14 mei.

De ambassade zal voorlopig in een bestaand gebouwencomplex in de wijk Arnona komen, waar momenteel het consulaat is gevestigd, zei de woordvoerder. De Amerikaanse ambassadeur David Friedman zal daar met een 'klein team' gaan werken.

President Trump erkende begin januari Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en kondigde aan de ambassade hier naartoe te verplaatsen. Dat besluit kreeg wereldwijd kritiek en leidde tot onrust in het Midden-Oosten. Trump is trots dat hij ondanks de kritiek heeft doorgezet, zei hij.

The Wall Street Journal meldde dat het ministerie van buitenlandse zaken het complex na de opening wil uitbreiden, zodat er meer personeel kan worden gehuisvest. Uiteindelijk wil het ministerie een nieuwe ambassade bouwen eind 2019. De Amerikaanse casino-eigenaar Sheldon Adelson bood aan dit financieel te ondersteunen. De discussies daarover zijn echter tot nu toe informeel, aldus de zakenkrant.

Dit is een onacceptabele stap
woordvoerder van de Palestijnse president Abbas

Woedend

De opening in mei is eerder dan verwacht. De Amerikaanse vice-president Mike Pence vertelde het Israelische parlement vorige maand dat de verhuizing pas in 2019 zou plaatsvinden.

De Palestijnen reageerden woedend op het nieuws. Zij zien het oostelijke deel van Jeruzalem als hun hoofdstad en zien die claim door het Amerikaanse besluit ondermijnd. "Dit is een onacceptabele stap", zei de woordvoerder van de Palestijnse president Abbas gisteren. Hij noemde het 'een obstakel voor de pogingen om vrede te stichten in de regio'. In Gaza en de op de Westelijke Jordaanoever braken gisteren protesten en rellen uit na de Amerikaanse aankondiging. De Israëlische premier Netanyahu reageerde juist zeer verheugd op de bekendmaking van de verhuizing. Hij noemde het 'een grote dag voor het Israëlische volk', en bedankte president Trump voor zijn 'leiderschap en vriendschap'.