Direct naar artikelinhoud
Zuid-Afrika

In Kaapstad gebruiken ze muziek om korter te douchen

Als u dit zingt onder de douche, bent u efficiënt bezig
Beeld thinkstock

Na slechts twee minuten onder de douche vandaan moeten stappen, is niet ideaal. Het warme water voelt lekker aan op de huid, de haren met shampoo wassen kost al gauw de helft van de tijd, en dan moet het hele lichaam nog ingezeept. Toch moeten inwoners van Kaapstad het daar vanwege de extreme droogte mee doen.

Om die sprintdouches draaglijk te maken, kwam de stad met een idee. We zingen allemaal wel eens onder de douche, dus waarom geen hitnummers van precies 120 seconden gebruiken als timer? Samen met financieel bedrijf Sanlam startte Kaapstad een campagne, waarbij ze de tien beste acts van Zuid-Afrika vroegen hun meest populaire nummer in te korten tot precies twee minuten. De nummers zijn inmiddels voor iedereen gratis te downloaden.

Er is voor elk wat wils. Nummers van rappers Kwesta en Rouge, jazzy popgroep GoodLuck en de rockband Springbok Nude Girls behoren onder andere tot de keuzemogelijkheden. Het tempo van al hun liedjes is wat opgedreven om de urgentie van het snelle douchen te benadrukken.

Op de website van de campagne – waar de artiesten poseren in badjassen met douchekoppen als microfoon en badeendjes als support – staat een handleiding hoe bewoners van Kaapstad het beste onder die twee minuten kunnen blijven. Stap 1: start het nummer en zet het volume hoger. Stap 2: stap in de douche en zing uit volle borst mee. Stap 3: zet de douche uit wanneer je jezelf inzeept. Stap 4: eindigt het nummer? Dan eindigt ook je douchebeurt.

Ook andere tips om zo waterbesparend mogelijk je tanden te poetsen, de wc door te spoelen of de vaat te wassen moeten ervoor zorgen dat iedereen zich houdt aan het maximum van vijftig liter water per dag.