Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Deen Valgren Andersen verrast Belgen in Omloop Het Nieuwsblad

Michael Valgren Andersen.Beeld BELGA

 De 26-jarige Deen Michael Valgren Andersen (Astana) heeft zaterdag de 73e editie van de Omloop het Nieuwsblad (WorldTour) gewonnen. Hij bleef in Meerbeke na 196 kilometer de Pool Lukasz Wizniowski en Sep Vanmarcke voor. Valgren is de eerste Deense winnaar van de Omloop. Op de erelijst volgt hij Greg Van Avermaet op.

De eerste versie van de openingsklassieker op het oude parcours van de Ronde van Vlaanderen, met Muur van Geraardsbergen en Bosberg in de finale, werd een wedstrijd die lang gesloten bleef. Philippe Gilbert en Tim Wellens deelden enkele speldenprikken uit, maar de enige noemenswaardige aanval door een kanshebber kwam van Tiesj Benoot. Hij vertrok op 42 kilometer van de meet solo, maar werd op 25 kilometer van de finish weer gegrepen.

Op de Muur reed Sep Vanmarcke iedereen los uit het wiel, maar hij werd al snel gegrepen door een groepje van elf. Daarin werd naar elkaar gekeken, waardoor het peloton in de laatste rechte lijn nog kon terugkeren. Valgren was intussen echter weggesprongen, en werd niet meer teruggehaald.