© Guy Van den Langenbergh

Kersvers adviseur Tom Boonen prijst zijn renners: “Fantastische ingesteldheid”

Ook Tom Boonen was vandaag aanwezig in de Omloop Het Nieuwsblad, voor het eerst in zijn adviserende rol bij Lotto-Soudal. Tornado Tom zag een ploeg met een goede mentaliteit, maar met weinig geluk, zo luidt de analyse na de wedstrijd. En ook Wout van Aert deelde in de lofbetuigingen. “Hij had kunnen winnen als hij met een vrij hoofd had rondgereden.”

gvdl, svar

“Ik denk dat de koude een afremmende factor was”, oordeelde Boonen na de wedstrijd. “Niet dat ze er schrik van hebben, maar alles verloopt lichamelijk wat stroever als het zo koud is. Al valt dat meestal wel mee eens je op de fiets zit. De grote bangmaker zal de tegenwind in de finale geweest zijn. Er waren enkele pogingen om de koers open te breken, maar dat ging nooit door. Het was alsof iedereen aanviel op 80%, maar nooit volledig. Misschien schrok die nieuwe finale ook wat renners af, ik weet het niet. Dat veel renners die misschien niet kenden? Dat weet ik niet, maar ik ben ook ouder natuurlijk (lacht). Die finale is op zich ook niet zo zwaar, maar met die tegenwind is het natuurlijk lastiger.

“Fantastische instelling van de mannen”

De eigen ploeg van Lotto-Soudal toonde zich erg aanvallend in de Omloop, maar op het beslissende moment viel er geen rood-wit tenue in de kopgroep te bespeuren.”Ik vind dat de mannen een fantastische instelling hadden”, stak Boonen van wal. “Ze hebben gekoerst voor wat ze waard waren, maar ze hadden geen geluk met de omstandigheden. De wind stond heel vak op kop tussen de hellingen, eens er zijwind was zag je wel dat er verschil werd gemaakt. Maar het verschil kan pas écht gemaakt worden als je eens een kilometer of tien die zijwind blijft houden, en dat is nooit het geval geweest. Tiesj (Benoot, nvdr.) was enorm sterk, maar als je dat alleen moet gaan doen… dat er op de Berendries en Valkenberg nooit achter hem gereden is en dat hij er dus alleen voor stond, dat was zijn dood. Er zat een groep van 70 of 80 man achter hem.

Wout van Aert deed het in zijn eerste echte voorjaarsklassieker ooit lang niet slecht, maar over de prestatie van de wereldkampioen veldrijden was Boonen allerminst verbaasd. “Nee, Van Aert heeft me niet verbaasd. We wisten natuurlijk allemaal dat hij het kan, ik denk niet dat iemand echt aan zijn kunde twijfelt. Wel aan hoe hij dat veldritseizoen verteerd had. Ik denk dat vandaag een prachtige eerste kennismaking was met de klassiekers. Hij had kunnen winnen als hij zonder schroom had rondgereden, met een vrij hoofd. Als je ziet hoe hij reageerde na elke demarrage, dat ging vanzelf!”

Marc Sergeant: “Tim en Tiesj hebben misschien iets te veel krachten verspild”

“Op het einde is het moeilijk om het verschil te maken”, blikte manager Marc Sergeant terug. “Tim en Tiesj hebben misschien iets te veel krachten verspild onderweg. Wellens gaat drie of vier keer aan, dat is te veel. Op de Berendries waren ze weg met Van Avermaet, ik hoopte dat dat de goede aanval was Tiesj gaat alleen door op de Valkenberg, dat was niet te doen dus ik heb gezegd dat hij moest stoppen. Hij heeft dan de pech dat hij tegen een toeschouwer rijdt vlak voor de Muur.”

“We waren goed, we maken de koers goed maar halen geen resultaat. Vorig jaar gingen de goede aan en waren ze weg, was de koers vroeg open. Nu mikken we daar op wordt het laat beslist. Maar Tim was goed. Hij bewijst dat hij het kan. Het is voor herhaling vatbaar, maar hij moet leren doseren op de juiste momenten en geen vier keer aanvallen op 5km. Ze kwamen makkelijk terug door de wind. De goede mannen gingen niet mee met hem en Tiesj.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen