Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Tienduizenden Italianen nemen deel aan extreemrechtse en antifascistische manifestaties

De antifascistische optocht in Rome trok 20.000 demonstranten.Beeld AFP

Zo'n 20.000 demonstranten liepen vandaag mee in een antifascistische optocht in Rome, waartoe links had opgeroepen als protest tegen extreemrechtse manifestaties. In Milaan bracht Matteo Salvini, de belangrijkste rechtse kandidaat voor de parlementsverkiezingen van volgende week, dan weer meer dan 15.000 mensen op de been.

Omdat de vrees bestond dat het tot geweld zou komen tussen de linkse en rechtse groepen, hielden 3.000 politieagenten in Rome een oogje in het zeil. De optocht verliep echter rustig. Ook premier Paolo Gentiloni en voormalig premier Matteo Renzi liepen mee. 

In Milaan werden veiligheidscontroles uitgevoerd aan de beroemde kathedraal, waar de massa bijeenkwam. Wat eerder verzamelden enkele honderden antifascisten op een nabijgelegen plein, om te protesteren tegen de bijeenkomst van Salvini. 

De laatste weken kwam het herhaaldelijk tot conflicten tussen antifascisten en veiligheidstroepen, met meerdere arrestaties en gewonden tot gevolg.

De politieke partijen kunnen nog tot aanstaande vrijdag verkiezingsevenementen organiseren. Zondag 4 maart trekken de ongeveer 51 miljoen stemgerechtigde Italianen naar de stembus. 

De peilingen zetten de centrumrechtse alliantie van Salvini's Lega Nord, Forza Italia van de voormalige premier Silvio Berlusconi en andere kleinere rechtse partijen op kop.

Ex-premier Matteo Renzi (m.) werd in Rome begroet door zijn opvolger en huidig premier Paolo Gentiloni.Beeld AP
Matteo Salvini bracht in Milaan meer dan 15.000 mensen op de been, onder de slogan 'De Italianen eerst'.Beeld AP
In Rome demonstreerde links dan weer met de slagzin 'Nooit meer fascisme'.Beeld EPA