Direct naar artikelinhoud
Winterspelen

Bart Swings draagt Belgische vlag tijdens sluitingsceremonie

Bart Swings draagt Belgische vlag tijdens sluitingsceremonie
Beeld BELGA

Een verrassing is het niet: Bart Swings krijgt de eer om de Belgische vlag te dragen tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Dat maakte het BOIC zondag bekend.

De 27-jarige snelschaatser won zaterdag zilver in de massastart en zorgde daarmee voor de eerste Belgische medaille op de Winterspelen in twintig jaar. Swings werd ook zesde op de 5.000 en 1.500 meter en achtste op de 10.000 meter.

Vier jaar geleden was de Leuvenaar eveneens vlaggendrager tijdens de sluitingsceremonie van de Spelen in Sotsji. De ceremonie in het Pyeongchang Olympic Stadium begint om 20 uur Zuid-Koreaanse tijd (12 uur in België).

Snowboarder Seppe Smits mocht op 9 februari de vlag dragen tijdens de openingsceremonie. 

Geen Russische vlag

De Russische vlag zal niet te zien bij de slotceremonie. Ondanks het goede gedrag van de atleten op de Spelen blijft de schorsing van Rusland van kracht. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zondag besloten.

Voornaamste reden voor de handhaving van de schorsing zijn de twee dopinggevallen bij de Olympic Athletes from Rusland (OAR). Het gaat om bobsleester Nadezjda Sergejeva en curlingspeler Alexander Kroesjelnitski. Die laatste moest zijn bronzen plak inleveren nadat hij positief testte op het gebruik van meldonium.

Het IOC zal de ban van Rusland opheffen als er geen nieuwe dopinggevallen aan het licht komen bij de OAR. Volgens het IOC gaat het nu om twee geïsoleerde gevallen.

Zonder de twee dopingzondaars had het IOC wel overwogen de vlag toe te laten. President Thomas Bach van het IOC noemde de positieve dopingtests "enorm teleurstellend."