© © Yorick Jansens

Syriëstrijder uit Edegem wordt geïnterneerd na werkonbekwaam slaan van cipier

De Hasseltse strafrechter heeft dinsdag de verdere internering bevolen van een 25-jarige man uit Edegem. Op 24 mei 2015 takelde hij een cipier met de plank van een lattenbodem toe in de afdeling verhoogde veiligheid van de Hasseltse gevangenis. Het slachtoffer hield er een blijvende werkongeschiktheid van 3 % aan over. De twintiger met Aziatische roots moet hem een schadevergoeding van 15.295 euro betalen.

geho

De jongeman kreeg op de bewuste dag bezoek en mocht de cel verlaten. Toen de cipier door de opening in de deur keek, stond de verdachte rustig klaar met zijn armen langs het lichaam. Bij het openen van de deur haalde de twintiger een plank van zijn lattenbodem boven waar een schroef van vier cm uitstak. Hij sloeg er de gevangenisbewaarder enkele keren mee op het achterhoofd. De cipier was meer dan vier maanden werkonbekwaam. De collega’s van het 47-jarige slachtoffer wisten de agressieveling uiteindelijk te overmeesteren.

T. T. zat sinds maart 2015 in de cel nadat de Turkse autoriteiten hem onderschept hadden. De jonge bekeerling, zijn advocate bestempelde hem als een einzelgänger, had het plan om de grens naar Syrië over te steken. Naar verluidt radicaliseerde de jongen uit een welgestelde familie door zaken die hij op het internet vond en nadat hij contact had met een haatprediker. Voor deze feiten kreeg T. T. de internering.

Dat kreeg hij nu opnieuw. Zowel op het moment van de feiten als op het ogenblik van het onderzoek leed hij aan een geestesstoornis die zijn oordeelsvermogen of de controle over zijn daden ernstig heeft aangetast. Na een tussenstop in de Brugse gevangenis verblijft de man nu in een psychiatrische instelling in Bierbeek.