Direct naar artikelinhoud
Standpunt

Elke voedselaffaire leidt ertoe dat mensen bewuster gaan eten en dat is goed nieuws

Elke voedselaffaire leidt ertoe dat mensen bewuster gaan eten en dat is goed nieuws
Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 

Er loopt een rode draad doorheen de almaar opduikende veiligheidsgebreken in onze voedselketen, of het nu over luizenverdelgingsmiddel in eieren gaat of over manipulatie van etiketten op vleesverpakkingen.

Toegegeven, telkens gaat het al met al om een redelijk beperkt risico voor de volksgezondheid. Telkens schrikt een groot deel van de betrokken sector ervan op dat een deel van de bevolking toch een ernstig punt maakt van die manifeste tekortkomingen.

Terecht. Niet de overgevoeligheid voor voedselveiligheid (of dierenwelzijn) is hier het probleem, wel het gebrek aan besef in de agrovoedingsindustrie dat de maatschappelijke normen aan het verschuiven zijn.

De reden waarom al die fouten en foutjes opgestapeld konden worden, is omdat de betrokkenen dachten dat het nog wel kon zo. Omdat het altijd al gekund heeft

Kantjes

Voor de huidige affaire met mogelijke etiketteringsfraude zijn verschillende verantwoordelijken aan te duiden. Te beginnen bij het betrokken bedrijf zelf, waar blijkbaar toch herhaaldelijk de kantjes van eerlijk ondernemerschap eraf gelopen zijn. Vervolgens is er het Voedselveiligheidsagentschap dat naliet om voldoende en adequate controles uit te voeren op een plek waar wantrouwen gewettigd was. Daarnaast is er het gerecht dat al in 2016 een bericht over de fraude binnenkreeg, en daar anderhalf jaar niets mee deed.

Individuele aansprakelijkheid voor al die nalatigheid kan niet langer ontlopen worden. Dat is een goede zaak, maar het is niet de essentie. De reden waarom al die fouten en foutjes opgestapeld konden worden, is omdat de betrokkenen dachten dat het nog wel kon zo. Omdat het altijd al gekund heeft.

Bureau-oorlogjes

Nog altijd zijn er ondernemers in de agro-industrie die menen dat ze kunnen blijven foefelen met hun winstmarges – en dus met het welzijn van hun dieren én klanten - zoals dat decennia geleden gebeurde. Nog altijd schijnt het Voedselveiligheidsagentschap met zijn bureaucratisch ingeperkte regeltjes de belangen van de industrie voorrang te geven op de bekommernissen van de samenleving. Nog altijd zijn er gerechtelijke arrondissementen waar bureau-oorlogjes belangrijker zijn dan het bewaken van het recht.

Burgers hechten er vandaag een groot belang aan dat wat op het bord komt het eindpunt is van een proces dat respect toont voor het welzijn van dieren en voor de gezondheid van henzelf

Het is dat dat niet meer getolereerd wordt. Burgers – de ene allicht wat meer dan de andere – hechten er vandaag een groot belang aan dat wat op het bord komt het eindpunt is van een proces dat respect toont voor het welzijn van dieren en voor de gezondheid van henzelf. Dat is een geweldige vooruitgang. De structuren – in de economie, de overheid of het gerecht – zullen zich aan die evolutie moeten aanpassen, of ze zullen hun geprivilegieerde positie verliezen.

Elke voedselaffaire leidt ertoe dat mensen bewuster gaan eten. Dat is gewoonweg goed nieuws. Het is gezonder en lekkerder. Het is ook beter voor de dieren zelf. En het is beter voor de planeet.