SP.A eist onderzoekscommissie indien rapport over Veviba niet wordt vrijgegeven

© BELGA

De procureur-generaal van Luik heeft het FAVV-rapport over de controles bij het in opspraak gekomen vleesbedrijf Veviba in beslag genomen. Geeft hij dat dit weekend niet terug vrij, dan eist SP.A een parlementaire onderzoekscommissie.

msn, sgy, pvm

Met de inbeslagname wil procureur-generaal van Luik voorkomen dat het parlement het rapport kan inkijken vooraleer justitie dat kan doen. 'Hij wil het rapport eerst zelf bestuderen, en zich ervan verzekeren dat het onderzoeksgeheim niet wordt geschonden door de vrijgave', verklaart het kabinet van Dennis Ducarme (MR), federaal minister van Landbouw. 'Hij heeft ons verzekerd zijn onderzoek zo snel als mogelijk af te ronden, zodat het parlement op de kortst mogelijke termijn over het rapport kan beschikken. In elk geval in de loop van volgende week.'

Op maandag is er echter al een gezamenlijke Kamercommissie Volksgezondheid en Bedrijfsleven gepland over de Veviba-affaire. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) stelde voor om die uit te stellen, bij gebrek aan rapport. Maar dat weigeren de commissievoorzitters, Muriel Gerkens en Jean-Marc Delizée (PS), nu.

Onderzoekcommissie

Gerkens en Delizée vragen de Luikse procureur met aandrang om het rapport toch ter beschikking te stellen, maar met de passages die nog niet bekend mogen worden eruit geschrapt. De commissie zou dan ook gewoon doorgaan. In het rapport lijst het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) op hoe het de afgelopen tijd het in opspraak geraakte slachthuis heeft gecontroleerd, en welke procedures daarbij zijn gevolgd.

'Het is onbegrijpelijk dat het gerecht na zo lang dralen het onderzoek van de commissie verhindert. Ofwel doen ze dat om justitie te beschermen, ofwel om het FAVV te beschermen’, zegt parlementslid Annick Lambrecht (SP.A). Als het rapport er dit weekend niet komt, eist Lambrecht dan ook een parlementaire onderzoekcommissie naar de werking van het FAVV en het gerecht. ‘Dat geeft ons de macht van een onderzoeksrechter’, licht de SP.A-politica toe.

Voorbarig

‘Als parlementsleden hebben wij het recht controle uit te oefenen’, vindt Leen Dierick (CD&V). ‘Er moet een manier gevonden worden om ons alle informatie beschikbaar te stellen.’ Een onderzoekscommissie vindt Dierick een brug te ver. ‘Misschien geeft Ducarme het rapport volgende week gewoon vrij.’

‘Dit voelt wrang omdat we dit dossier willen onderzoeken van a tot z,’ reageert Nele Lijnen (Open Vld), ‘maar we willen ook niet dat schuldigen gaan lopen door het gerechtelijk onderzoek te doorkruisen.’ Ook Lijnen vindt een parlementaire onderzoekscommissie voorbarig.

Vervaldata

Slachthuis Veviba in Bastenaken raakte vorige week zijn erkenning kwijt. Etiketten op ingevroren vlees bleken na een controle te zijn vervalst en slachtafval dat niet geschikt was voor menselijke consumptie, kwam als gehakt toch terecht bij slagers. Daarop werd de vergunning van het slachthuis ingetrokken. De warenhuizen Colruyt en Delhaize haalden alle rundvlees van Veviba uit de rekken.

Enkele dagen na de sluiting kwam naar buiten dat het FAVV al een jaar op de hoogte was van de wanpraktijken in het slachthuis. Dat riep heel wat vragen op.

Maandag kondigde minister Ducarme in de Kamer aan dat hij het FAVV zou hervormen. In de commissie Volksgezondheid werd FAVV-topman Herman Diricks op de rooster gelegd. Oppositiepartij SP.A eistte toen zelfs zijn ontslag.

Familie Verbist

De eigenaar van de slachterij is de West-Vlaamse familie ­Verbist. Ze bezitten vier slachthuizen in ons land. Volgens de sectorfederatie ­Febev zijn ze verantwoordelijk voor een kwart van het geslachte vlees in België.

Een groep Waalse landbouwers, voornamelijk uit Henegouwen, is van plan maandagochtend met tientallen tractoren naar Brussel te trekken om er te protesteren, onder meer naar aanleiding van de fraude bij Veviba.