Waarom kinderen onder de 13 jaar toch niet van Musical.Ly en Instagram zullen blijven

In ons land ligt de minimumleeftijd voor sociale media voortaan op 13 jaar. Maar zal het ook iets uithalen? Onderwijsspecialist Pedro De Bruyckere ziet alvast drie redenen waarom dat niet zo zal zijn. Al is er wel een lichtpuntje. 

opinie
Pedro De Bruyckere
Pedro De Bruyckere is pedagoog en onderzoeker bij de Arteveldehogeschool. Auteur van boeken 'De jeugd is tegenwoordig', 'Is het nu Generatie X, Y of Einstein?', 'Jongens zijn slimmer dan meisjes'.

De kogel is door de kerk: in ons land zullen vanaf 25 mei geen tieners onder de 13 op sociale media mogen. Mooi, zou er al een tienjarige vlogger er iets over gepost hebben op YouTube? Of heeft je 11-jarig neefje al een WhatsApp-berichtje gestuurd dat hij het niet tof vindt? Ik wil enkele zaken op een rijtje zetten.

Eén. Ten eerste is die leeftijdsgrens niet nieuw, Amerikaanse platformen hanteren deze al heel lang. Het zorgt er wel voor dat een van de eerste dingen die we kinderen online leren, is dat ze mogen liegen over hun leeftijd.

Twee. Tegelijk kon onze overheid niet onder de leeftijd van dertien jaar gaan. Alle leden van de EU hebben afgesproken een keuze te maken tussen dertien en zestien jaar, wat onder meer in Nederland al tot behoorlijk wat debat leidde. Persoonlijk ben ik blij dat men niet voor zestien gekozen heeft.

Drie. Maar vooral en ten derde: er zal wellicht minder veranderen dan je denkt. Vanaf 25 mei zullen alle toekomstige gebruikers op sociale media een geboortedatum moeten ingeven die aantoont dat ze ouder zijn dan 13 jaar. Misschien merkte je het nog niet maar dat doen de meeste platformen vandaag al… En alle kinderen vullen dit echt heel eerlijk in. Juist, ja.

Het zorgt er wel voor dat een van de eerste dingen die we kinderen online leren, is dat ze mogen liegen over hun leeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop de meeste kinderen in Vlaanderen een eerste gsm krijgen, is ergens tussen 10 en 11 jaar en het is vandaag zowat regel dat het een smartphone is. De meeste app’s die op dit toestel staan, zijn verweven met social media. Ik vermoed dus niet dat vanaf 25 mei lagere schoolkinderen en masse Musical.ly vaarwel zullen zeggen of dat er nog nauwelijks kinderen gaan liegen over hun leeftijd op Facebook, Snapchat, Instagram of WhatEver.

Toch ben ik blij met deze maatregel en de gekozen leeftijd omdat het vooral een middel is om ouders en kinderen nog meer bewuster te leren omgaan met de hedendaagse technologie. Ik schrijf bewust een middel en niet    middel. De nodige aandacht van ouders en de bij uitbreiding de hele samenleving voor de media-opvoeding vervalt helemaal niet door deze nieuwe maatregel.

Tot slotte valt op dat de communicatie rond de nieuwe maatregel vandaag niet geheel onverwacht in het teken staat van zorgen rond onder andere privacy en veiligheid. Deze zijn inderdaad belangrijk, maar we mogen tegelijk ook niet vergeten dat naast online pesten, grooming en andere phishing-debacles, er voor jongeren ook heel mooie dingen online gebeuren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hoe ze elkaar kunnen steunen en hoe jongeren via sociale media lief (via de tijdlijn) en leed (via privé-berichtjes) delen.

En voor de lezers die nu zeggen: kunnen ze dat ook niet gewoon op school doen? Tja, misschien zei jouw ouder dit ook toen je na school met je vrienden wou bellen…

----

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. 

Meest gelezen