Rusland gaat 23 Britse diplomaten het land uitzetten als ‘reactie op provocatie’

Poetin © belga

Nadat het Verenigd Koninkrijk 23 Russische diplomaten verzocht het land te verlaten, doet Rusland nu precies hetzelfde met evenveel Britse diplomaten.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag beslist 23 Britse diplomaten het land uit te wijzen. Dat is exact hetzelfde aantal als het aantal Russische diplomaten dat eerder deze week door Londen de deur was gewezen. De Britse diplomaten krijgen een week om het land te verlaten.

Rusland wordt er door de Britten van verdacht de Russische ex-dubbelspion Serjej Skripal en zijn dochter te hebben vergiftigd op Britse bodem. Skripal (66)en zijn dochter Joelia (33) werden in het Engelse Salisbury slachtoffer van een aanval met zenuwgif, ‘novtsjik’.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson verklaarde later dat de Russische president Vladimir Poetin ‘hoogstwaarschijnlijk’ achter de zenuwgifaanval zat. Daarna besliste het Verenigd Koninkrijk 23 Russische diplomaten de deur te wijzen.

Dat Rusland op een tegenzet broedde, stond in de sterren geschreven. Die tegenzet werd vrijdag aangekondigd door minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, zonder evenwel details te geven. Later werd de Britse ambassadeur Laurie Bristow door Rusland op het matje geroepen, allicht om hem duidelijk te maken welke tegenmaatregelen Moskou heeft getroffen.

Behalve de uitwijzing van de diplomaten heeft Rusland beslist alle activiteiten van het cultuurinstituut British Council op te heffen, en trekt het land de toestemming in om in Sint-Petersburg een Brits consulaat-generaal te openen.

Moskou voegt eraan toe dat de maatregelen een antwoord zijn op de ‘provocerende acties en ongegronde beschuldigingen’ van de Britten.

Partner Content