© Jimmy Kets

Sp.a wil kinderen drie dagen per week verplicht in de kleuterklas

De sp.a wil dat kinderen minstens drie dagen per week verplicht naar de kleuterklas gaan. Vanaf het eerste levensjaar hebben de ouders recht op één dag gratis kinderopvang. Dat wordt twee dagen vanaf het tweede levensjaar. De leerplicht wordt verlaagd naar drie jaar. Dat is zaterdag beslist op het Go Left-congres van de partij in Antwerpen, waarvoor 1.300 mensen waren ingeschreven.

Het congres kreeg zaterdag een erg radicale resolutie voorgeschoteld, waarbij één dag kinderopvang werd verplicht vanaf het kind zes maanden oud is. Dat zou naar twee dagen stijgen vanaf het tweede levensjaar en drie dagen van het derde levensjaar, in de kleuterklas.

Na een debat van drie kwartier en een 25-tal sprekers bleek de weerstand voor een verplichting vanaf het eerste levensjaar erg groot te zijn. Waar gaan alle kinderen naartoe moeten? Er is onvoldoende opvangcapaciteit, die kwalitatief en betaalbaar is, klonk het bij heel wat sprekers. Niet ieder kind is ook gebaat bij opvang, dus kan er beter werk gemaakt worden om ouders te stimuleren en voldoende opvang te voorzien.

Uiteindelijk bleek het amendement van de Brusselse afdeling een ruime meerderheid te krijgen. Met één of twee dagen gratis kinderopvang naargelang de leeftijd en de verplichting om vanaf drie jaar drie dagen naar de kleuterklas te gaan. Daarnaast werd ook het amendement goedgekeurd dat de leerplicht naar drie jaar verlaagt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER