Taxisector wil dinsdag Brussels verkeer lamleggen

© Bart Dewaele

Het verkeer in Brussel dreigt volgende dinsdag helemaal in de soep te draaien door een actie van een aantal Brusselse taxiverenigingen. Zij gaan protesteren tegen de taxi-app Uber.

pvm

De betoging moet dinsdag om 5 uur starten en zou de hele dag duren. Op verschillende strategische plaatsen zullen taxi’s samenkomen om in colonne de belangrijkste assen te blokkeren. Ook taxichauffeurs van andere steden en regio’s in Europa zouden zich bij de actie aansluiten. Er worden meer dan 500 taxi’s verwacht.

‘We hebben opgeroepen om geen schade aan te richten’, zegt Sam Bouchal van taxivereniging FeBeT. ‘Maar het zal een zware actie zijn die Brussel volledig zal lamleggen.’

Regels

De taxichauffeurs protesteren tegen de taxi-app Uber én tegen het beleid van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Ze eisen dat Uber zich naar de huidige regels plooit waaraan ook de taxisector moet voldoen. Daarnaast roepen ze om het ontslag van minister Smet.

Bouchal excuseert zich voor de nadelen die de burgers zullen ondervinden van de actie, maar benadrukt dat de sector al sinds 2015 tevergeefs probeert in dialoog te treden. ‘In het overlegcomité wordt er helemaal niet overlegd’, klinkt het. ‘Minister Smet deelt er alleen de beslissingen van de regering mee.’

Eind vorig jaar protesteerden al eens tientallen taxichauffeurs in Brussel tegen Uber. Die actie had toen slechts beperkte gevolgen voor het verkeer. Ook medio januari was er een protest, toen trokken ongeveer 200 taxi’s als een begrafenisstoet over de Kleine Ring van Brussel.