Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Vlaams Belang: "Drugsmaffia sponsort Antwerpse moskeeën"

Vlaams Belang: "Drugsmaffia sponsort Antwerpse moskeeën"
Beeld MLS

"Wij hebben voldoende informatie dat druggeld en andere criminele inkomsten worden witgewassen via steun aan Antwerpse moskeeën", stelt Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter.

Die informatie heeft hij naar eigen zeggen gekregen van zogenaamde islam watchers die de sociale media monitoren. "Wat perfect legaal is", zegt Dewinter. "Het voorbije anderhalf jaar zijn er acht benefietacties en geldophalingen geweest voor onder meer de bouw, renovatie en uitbreiding van een aantal moskeeën in de stad Antwerpen. Maar er is ook geld ingezameld voor het gezin van de Borgerhoutse imam en IS-sympathisant Ibn Ali, die gevangen zit in Engeland."

Volgens Dewinter was er in totaal 4,2 miljoen euro nodig. "Daarvan is reeds 1,7 miljoen ingezameld. Een gedeelte van de schenkingen is afkomstig van drugfamilies. Dat is een van de manieren om hun druggeld wit te wassen. Want een dergelijk groot bedrag kan niet enkel komen van een tombola en de verkoop van pannenkoeken. Plots komt het geld met tienduizenden euro's binnen. Hier zijn dus andere financiers aan het werk."

Dewinter zegt dat hij over namen en feiten beschikt. "Die kan ik niet vrijgeven, maar ik toon u wel een document dat we aan de procureur hebben bezorgd. Daarin vragen we om een initiatief te nemen en een onderzoek op te starten."

Wat de drugsmaffia hiermee beoogt is volgens Dewinter duidelijk. "In Borgerhout willen sommige families tonen wie de sterkste is. Door hun tentakels van de straat naar de moskeeën te verleggen, kopen ze invloed. Zo verwerven ze status en prestige. Tegelijk kunnen ze hun netwerken uitbouwen. Want wanneer burgemeester Bart De Wever een paar duizend kleine dealers van de straat haalt, moeten die natuurlijk vervangen worden."

Razzia's

Dewinter zegt dat er zo snel mogelijk een BIBOB moet komen, voluit de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. "Zoals in Nederland. Die wet geeft de burgemeester veel meer mogelijkheden om te voorkomen dat er malafide praktijken worden opgezet." De stad Amsterdam zette de BIBOB al onder meer in bij het 'schoonvegen' van de wijken de Walletjes en het Damrak.

Dewinter ziet voorlopig weinig goeds in de aanpak van burgemeester De Wever. "In Borgerhout is een parallelle machtsstructuur ontstaan van drugsbaronnen en imams. De Borgerhoutenaars, ook de goedmenende allochtonen, hebben schrik. Ik verwacht wel dat de burgemeester in actie zal schieten met een aantal razzia’s, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen."