© AFP

Trump vervangt veiligheidsadviseur McMaster door voormalige VN-ambassadeur

Donald Trump schuift zijn nationaal veiligheidsadviseur H.R. McMaster aan de kant en vervangt hem door John Bolton. Dat heeft de Amerikaanse president donderdag aangekondigd via Twitter.

dgs

Het Witte Huis stelt dat de personeelswissel - waarover The Washington Post vorige week al berichtte - een gezamenlijke beslissing is. “Ik heb het genoegen om aan te kondigen dat John Bolton vanaf 9 april mijn nieuwe nationaal veiligheidsadviseur zal worden”, luidt het in een tweet van Trump. “Ik ben erg dankbaar voor de dienstbaarheid van generaal H.R. McMaster, die zijn job uitstekend heeft gedaan en die voor altijd mijn vriend zal blijven.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

John Bolton was onder George W. Bush Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties. Hij staat bekend als een hardliner.

In een eigen mededeling bedankt McMaster op zijn beurt Trump voor “de kans om hem en onze natie te dienen als nationaal veiligheidsadviseur”. De 55-jarige driesterrengeneraal geeft daarnaast te kennen dat hij het leger verlaat en op pensioen zal gaan.

McMaster kwam in februari vorig jaar op de post van nationaal veiligheidsadviseur ter vervanging van Michael Flynn, die moest opstappen omdat hij vicepresident Mike Pence had misleid over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer