Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Aurélie De Caluwe (16) is van plan later naar de unief te gaan en wil topsport niet opgeven. "Ik train ook vijf uur per week. Dat is bij veel mannen hetzelfde."Beeld Florian Van Eenoo photonews

België richt zijn pijlen op hormoonverstorende stoffen die onder meer in plastic, shampoo en kasticketjes zitten. N-VA en sp.a zitten op ramkoers over de F-16's. En een 16-jarige hockeyspeelster trekt ten strijde tegen het seksistische topsportstatuut. Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend.

In het nieuws

1. Badeend moet schoner: België bindt strijd aan met hormoonverstoorders

Na Zweden, Denemarken en Frankrijk brengt nu ook België een beleid tegen hormoonverstoorders in stelling. Die zijn in verband gebracht met kankers, verminderd IQ, onvruchtbaarheid, alzheimer en obesitas, en zitten in een resem aan dagelijkse producten, van shampoo tot kastickets en speelgoed.

2. Heeft defensie ook de miljoenenaankoop van drones naar haar hand gezet?

Al maandenlang bestudeert de regering een ander aankoopdossier van de luchtmacht: de drones. Nochtans lijkt de keuze simpel, want defensie stelt maar één kanshebber voor aan minister Vandeput. Opnieuw een Amerikaans toestel. "Ook in dit dossier duwt defensie de politiek in haar gewenste richting", zegt Groen-kamerlid Wouter De Vriendt.

Intussen zitten sp.a en N-VA op ramkoers in het dossier rond de vervanging van de F-16's. "Defensie wordt door deze minister niet goed geleid", klinkt het bij die eerste partij. "De sp.a speelt onder één hoedje met militairen die het nalaten hun minister op de hoogte te brengen", antwoordt Peter De Roover (N-VA).

3. Trump vervangt veiligheidsadviseur McMaster na krap anderhalf jaar door 'havik' Bolton

John Bolton volgt Herbert McMaster op als de nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump maakte via Twitter bekend dat McMaster na veertien maanden dienst wordt bedankt voor zijn werk. Bolton is echter een hardliner die oud-president George W. Bush in 2003 adviseerde om Irak binnen te vallen.

En nog gerelateerd aan Trump: Karen McDougal, een voormalig Playboymodel dat al eerder beweerde een affaire van tien maanden te hebben gehad met Donald Trump, heeft zich in een exclusief interview met CNN uitgelaten over haar vermeende relatie met de president. "Hij wilde me betalen voor seks".

John Bolton.Beeld REUTERS

4. Waarom krijgen prins Laurent en prinses Astrid eigenlijk zoveel geld?

Prins Laurent ziet dit jaar wellicht 47.100 euro door zijn neus geboord, omdat hij zijn boekje te vaak te buiten gegaan is. Maar waarom krijgen hij en de rest van de koninklijke familie eigenlijk zoveel geld? En kunnen we eventueel zonder?

5. Onder druk van Theresa May roept EU ambassadeur terug uit Moskou

De Europese Unie roept haar ambassadeur terug uit Moskou voor overleg. De maatregel volgt op de vaststelling van de EU-regeringsleiders gisteravond dat Rusland hoogstwaarschijnlijk achter de aanslag met zenuwgas in Salisbury op oud-dubbelspion Sergej Skripal zit. Volgens hen is dat de enige plausibele verklaring.

6. Belg blijft verknocht aan papiergeld

De Belg betaalde in 2017 in 54 procent van de gevallen met cash. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB). In de rest van Europa betaalt men vaker elektronisch.

Aan het koffieapparaat

1. Hoe seksistisch is het topsportstatuut? 16-jarige hockeyster start petitie

Een topsportstatuut, waarmee je studeren en topsport makkelijker kunt combineren, ligt sneller binnen bereik van mannelijke dan vrouwelijke sporters, menen hockeyspeelsters van Brugge. Zij houden een petitie nadat enkelen van hen naast een topsportstatuut grepen bij de Gentse universiteit. "Puur seksisme", klinkt het.

2. Als je mama wordt, is je handtekening blijkbaar minder waard

Schrijfster Hilde Van Malderen klaagt de administratieve discriminatie aan: "Als ik mama word, moet ik braafjes het formulier voor de kraampremie en daaruit volgend ook het kindergeld aan de papa geven, vragen of hij dat alsjeblieft wil tekenen en dan opsturen, zodat ik met dat geld kan investeren in de toekomst van onze dochter, die ons beider naam zal dragen, maar van wie de handtekening van de mama voor de administratie dan toch minder waard blijkt dan die van de papa."

Hilde Van Malderen.Beeld RV © Tim De Backer

3. Heeft u al de zee als antidepressivum gebruikt?

Taalcolumniste Ann De Craemer over haar #WoordVanDeWeek: heimzee. "Wanneer mijn depressie me binnenshuis zo genadeloos bij de keel greep dat ik niet meer kon ademen, leerde ik na een tijdje om niet langer in bed te kruipen of mezelf te verdoven, maar naar zee te trekken."

4. De kansen op een kantoorlief zijn gestegen, de valkuilen blijven dezelfde

Op de werkvloer krijgen we steeds vaker vlinders in de buik, maar de valkuilen blijven dezelfde. Wat als een relatie tussen collega's op de klippen loopt? En mag je orders krijgen van je kantoorlief? Bedrijven rekenen vooral op het gezond verstand.