Direct naar artikelinhoud
Ready for the weekend

Met deze tips bent u helemaal klaar voor het weekend

'Fritz the Cat'.Beeld rv

Torenhoge verwachtingen: JR van FC Bergman

Ging gisteravond eindelijk in première: JR, het magnum opus van een gezelschap voor wie eigenlijk elke voorstelling een magnum opus is. FC Bergman, dat eerder verbaasde met technische meesterwerken als 300 el x 50 el x 30 el en Van den Vos, mag dan twee kernleden verloren zijn - Matteo Simoni en Bart Hollanders - maar de ambities zijn er niet minder om. Voor JR , een megalomane satire over de kapitalistische samenleving, gingen ze hun inspiratie zoeken in William Gaddis' gelijknamige, notoir moeilijke roman - een quasi ondoordringbaar, modernistisch huzarenstukje dat Wall Street genadeloos te kakken zet.


Bezielers Marie Vinck en Stef Aerts bouwden een podium van vier verdiepingen, met tribunes langs vier zijden, en bevolken hun torenhoge scène met acteurs van de drie grote stadstheaters: Frank Focketyn en Oscar Van Rompay komen van NTGent, Junior Mthombeni, Rashif El Kaoui en Michael De Cock komen over van de KVS, en Olympique Dramatique-acteurs Stijn Van Opstal, Geert Van Rampelberg en Jan Bijvoet vertegenwoordigen het Antwerpse Toneelhuis. Daarnaast beloven ook jonge talenten als Ella-June Henrard, Anne-Laure Vandeputte en Imke Mol zich maar liefst vier uur lang van hun beste kant te laten zien. De verwachtingen zijn even torenhoog als de scène, en alleen al daarom is dit niet te missen.

Op 24 en 25 maart op de voormalige Electrabel-site, Schelle. Daarna nog op tournee in Antwerpen en Gent. fcbergman.be

Torenhoge verwachtingen: <i>JR</i> van FC Bergman
Beeld RV © Dries Segers

Stoute poes: Fritz the Cat

Een tekenfilm die een X-rating - doorgaans voorbehouden voor behoorlijk expliciete porno - kreeg? Dat kan enkel in Amerika, en enkel met een bijzonder stoute poes. Die poes heet Fritz the Cat: Fritz maakte in 1972 het bioscoopscherm onveilig, en dat doet hij nu opnieuw op het Brusselse OffScreen-filmfestival - dat zich dit jaar heeft gespecialiseerd in stoute animatie. 

Deze satire over de 'vrije' en vooral hypocriete Amerikaanse samenleving verdeelt het publiek nog steeds: er zijn fans, er zijn haters, maar bovenal heeft iedereen wel een mening over Fritz. "Deze film heeft iets dat iedereen kan schofferen", schreef The New York Times destijds. Of, zoals het op de affiche van de film stond: "We're not X-rated for nothin', baby!".

Op 24 maart op Offscreen, Cinema Nova, Brussel. offscreen.be

Proeven van andere culturen: Eating Each Other

Proeven van andere culturen: Eating Each Other
Beeld rv

Na de heisa om de herneming van Hugo Claus' Het leven en de werken van Leopold II in de KVS, is de kwestie van hoe we in het westen met andere culturen omspringen weer met stip op de agenda komen te staan. De timing van de tentoonstelling Eating Each Other in de Antwerpse Kunsthal Extra City had dus niet beter kunnen komen: daarin werpen kunstenaars uit alle hoeken van de wereld net die vraag op.

Doorgaans abstracte termen als 'cultural appropiation' beloven eindelijk een concrete invulling te krijgen in deze expo waarin ook Ogutu Muraya - de theatermaker die zijn voorstelling in KVS cancelde na de heisa over Leopold II - zijn duit in het zakje doet. Het is proeven van andere culturen, maar met een bitterzoete saus.

Vanaf 24 maart in Kunsthal Extra City, Berchem. extracitykunsthal.org