Rechter bevestigt vervolging 13 Catalaanse separatisten wegens rebellie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rechter Pablo Llarena van het Spaanse Hooggerechtshof heeft vandaag de vervolging wegens rebellie bevestigd van dertien Catalaanse separatisten, onder wie de Catalaanse ex-president Carles Puigdemont, zo heeft het hof bekendgemaakt. Puigdemont wordt onder meer vervolgd voor het organiseren van het referendum van 1 oktober 2017 over zelfbeschikking, hoewel dat verboden was en ondanks "het ernstige risico op gewelddadige incidenten".

De huidige kandidaat voor het presidentschap van Catalonië, Jordi Turull, die vandaag voor de rechter moest verschijnen, wordt ook beschuldigd van rebellie, een misdrijf waarop tot 30 jaar cel staat, omdat hij de onafhankelijkheidsbeweging "aanmoedigde als woordvoerder" van de regionale regering.

In totaal worden negen leden van de afgezette regering vervolgd wegens rebellie, evenals ex-voorzitter Carme Forcadell van het Catalaanse parlement, de voorzitters Jordi Sanchez en Jordi Cuixart van separatistische organisaties, en de nummer twee van de Catalaanse partij ERC, Marta Rovira.

Bron: Belga