Direct naar artikelinhoud
Syrië

Overwinning Assad: rebellen verlaten voor het eerst Oost-Ghouta na akkoord met Syrische leger

Strijders uit Harasta en hun familieleden komen aan in Idlib.Beeld AFP

Voor het eerst sinds het begin van het offensief van het Syrische leger tegen de rebellen in Oost-Ghouta, hebben strijders onder een vrijgeleide het gebied bij Damascus verlaten. Rebellen van de strijdgroep Ahrar al-Sham droegen het stadje Harasta donderdag over aan het leger, waarna ze in bussen vertrokken. 

Het was tot nu toe niet voorgekomen dat rebellen in Oost-Ghouta ingingen op een aanbod van de regering-Assad voor een vrijgeleide. Wel hebben de afgelopen weken duizenden burgers de stadjes en dorpen ten oosten van Damascus verlaten om aan het geweld te ontkomen.

Met de overgave van de strijders van Ahrar al-Sham, is president Assad hard op weg om de grootste overwinning te boeken op het verzet sinds de slag om de stad Aleppo in 2016. De president dook zondag onverwacht op in Oost-Ghouta, een teken dat de regering aan de winnende hand is in het gebied. De artillerie- en luchtbombardementen op Oost-Ghouta, die ruim een maand geleden begonnen, zijn de zwaarste sinds de burgeroorlog zeven jaar geleden begon. 

De artillerie- en luchtbombardementen op Oost-Ghouta, die ruim een maand geleden begonnen, zijn de zwaarste sinds de burgeroorlog zeven jaar geleden begon

Met steun van onder andere de Russische luchtmacht probeert het leger de laatste rebellenenclave vlak bij de hoofdstad in te nemen. Volgens schattingen zouden tot nu toe bij het offensief zo’n 1.500 doden zijn gevallen, onder wie veel burgers. Ook een andere rebellengroep, Failaq al-Rahman, overweegt een deal te sluiten met het leger. Deze strijders gingen akkoord met een wapenstilstand om een laatste ronde van onderhandelingen mogelijk te maken. Moskou heeft eerder deze maand verzekerd dat de rebellen veilig kunnen vertrekken naar gebieden bij de Turkse grens die in handen zijn van het verzet.

Bombardementen van het leger op het stadje Douma in Oost-Ghouta.Beeld AFP

"De dood zal volgen"

De strijders van Ahrar al-Sham verlieten in ruim dertig bussen, vergezeld door hun families, in de avond Harasta. Op de staatstelevisie was te zien hoe een groep strijders knielde om te bidden. Daarna stapten ze de bussen in. Volgens de staatsmedia werden 1.580 personen geëvacueerd uit Harasta, onder wie 413 rebellen. Zo’n twintigduizend bewoners van het stadje besloten te blijven.

In totaal zouden 1.500 rebellen en zesduizend familieleden gebruik maken van het aanbod om in de komende dagen veilig te vertrekken. Een legerofficier waarschuwde op de staatstelevisie dat de strijders die in andere delen van Oost-Ghouta blijven, snel de strijd moeten opgeven. "De dood zal volgen als jullie je niet overgeven", aldus de officier.

Alleen Douma nog in handen van rebellen

Na de val van Harasta hebben de rebellen in Oost-Ghouta alleen nog maar het stadje Douma in handen en een enclave met een paar kleine stadjes. Twee strijdgroepen die nog geen akkoord hebben gesloten met Damascus, hebben die twee regio’s in handen. Volgens het leger hebben sinds woensdag ruim zesduizend bewoners Douma verlaten. Hier woont een flink deel van de inwoners van Oost-Ghouta.

Zij bevinden zich nu in gebied dat in handen is van de regering. De strijdgroep Failaq al-Rahman vroeg hulp van de VN om met Moskou een staakt-het-vuren tot stand te brengen om te voorkomen dat nog meer burgers worden gedood. Douma is sinds ruim een week volledig omsingeld door het leger. De rebellen in dat stadje zeggen dat zij tot het einde zullen vechten.