KOS
Volledig scherm
© KOS

Aantal hommels gedecimeerd: "Er is onmiddellijke actie nodig!"

Het gaat niet goed met de hommel. Op honderd jaar tijd is de populatie maar liefst gedecimeerd. Belgische wetenschappers roepen dan ook op tot actie om niet alleen de hommel, maar heel ons huidige ecosysteem te redden. "De toekomst van de mens hangt af van biodiversiteit", klinkt het.

15 reacties

  • Eida Lam

    6 jaar geleden
    We hebben onze tuin insect vriendelijk gemaakt, vlinderstruik geplant, bakje vers water in de tuin en insecten kastje. Verder veel bij-en vlinderbloemen in de voortuin. Ik was er eerst niet zo voor te vinden maar eigenlijk heb ik geen last van de bijen, als je hen met rust laat laten zij je ook met rust en vlinders zijn wel mooi om te zien rondfladderen.
  • jaak Peeters

    6 jaar geleden
    John Stahl: je moet niet altijd op politici kappen, want ook de meeste parlementairen van partijen zoals NVA maken zich zorgen over de teloorgang van de natuur. Voor de rest geeft ik u gelijk.
  • Filip Catz

    6 jaar geleden
    In het begin van de 20-ste eeuw werden braakliggende percelen niet gemaaid noch doodgespoten. Maaien was lastig handwerk en herbiciden waren nog niet uitgevonden. Op de verwaarloosde percelen groeide een grote diversiteit aan wilde planten die ook bloeiden en de bijen en hommels waren er dus 10X meer dan nu en ze waren gezond. In mijn tuin zijn er enkele verwilderde plekken waar ik niet ingrijp, en ik zie dat dat goed is.
  • Barbara Matthyssen

    6 jaar geleden
    In ons kleine stadstuintje zijn onze muren voledig begroeid met wilde wingerd...dit zorgt elk jaar voor heel veel bezige bijtjes...
  • Christine Laevers

    6 jaar geleden
    Hier in Frankrijk (Departement Indre) zie ik vaak de zwarte houtbij vliegen. Dat is mijn favoriet. Verder vele soorten hommels. Ik zoek het niet meer op. Ik geniet. Van mijn buurman krijg ik elk jaar een pot honing van zijn enige bijenkorf. Ik heb mispel geplant, appelbomen, nectarinen, bessenstruiken. Mijn buren spuiten niet. We zitten gelukkig allemaal op dezelfde golflengte zonder fanatiek te zijn. Een druppel op een hete plaats.