Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend
Beeld BELGA

Waarom leggen misnoegde taxichauffeurs al de hele dag het verkeer lam? Waarom kan ons land niet zomaar Russische diplomaten uitzetten? En hoelang kan u voorgekookte paaseieren bewaren? Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. Waarom België niet zomaar Russen kan terugsturen

De druk op premier Charles Michel (MR) neemt toe nu steeds meer landen Russische diplomaten uitzetten. Het hele Westen wijst Russen uit, maar ons land zit in een complexe positie. De kern komt vandaag samen over de zaak.

Lees ook: Wie wint bij uitzetten van diplomaten: Rusland of Europa en VS?

Premier Charles Michel.Beeld BELGA

2. Taxichauffeurs leggen verkeer lam

In Brussel vindt een grote manifestatie van taxiverenigingen plaats, die het verkeer in en rond de hoofdstad de hele ochtend heeft lamgelegd. 650 taxichauffeurs houden langzaamaanacties op de Brusselse binnenring en kleine ring en op invalswegen naar het centrum. Ook in de namiddag zijn er nog acties. Een overzicht van alle hinder vindt u hier.

Waarom de taxichauffeurs staken? Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) wil gelijke regels invoeren voor alle chauffeurs. Klassieke taxibedrijven en Uber-chauffeurs zouden daardoor voortaan onder dezelfde regels vallen. En dat zint de chauffeurs niet.

3. Brussel gaat daklozen registreren

Het Brussels Gewest wil voortaan de gegevens van elke dakloze verzamelen in een elektronisch sociaal dossier. Dat moet beter afgestemde hulpverlening opleveren, maar ook de kosten afwentelen op het OCMW van zijn oorspronkelijke gemeente. 

De hervorming komt er bijna een jaar na de eerste vragen over zitpenningen bij Samusocial. "Samusocial-schandaal heeft zaken op scherp gezet", zegt minister Pascal Smet in een interview.

In het nieuws
Beeld Tim Dirven

4. 41 kinderen omgekomen bij brand in Siberië

Onder de 64 personen die zondag bij de brand in een winkelcentrum in het Siberische Kemerovo om het leven kwamen, waren 41 kinderen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax op basis van de lijst van slachtoffers. President Poetin zei vandaag dat de brand het resultaat was van "criminele nalatigheid".

5. Match Rode Duivels wakkert controverse aan

De oefeninterland tussen de Rode Duivels en Saudi-Arabië roept niet enkel sportieve, maar ook politieke vragen op. Terwijl de Saudi's een pak geld neertellen om tegen België te spelen, grijpt Amnesty International de omstreden match aan om de mensenrechtenschendingen van het regime aan te klagen.

De Rode Duivels tijdens een training.Beeld Photo News

Aan het koffieapparaat

1. Hoe lang kan je voorgekookte paaseieren bewaren?

Pasen komt eraan, en in de supermarkt liggen voorgekookte gekleurde eieren die je drie weken kunt bewaren. Zijn die wel goed?

PaaseierenBeeld ANP

2. "Terwijl Schauvliege jammert, komt haar Nederlandse collega met een plan"

Opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout adviseert Vlaams minister van Natuur en omgeving Joke Schauvliege om eens over de grens te kijken. "De timing is van een wonderlijk toeval. Precies op de dag dat de Vlaamse minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) alweer met de handen in de lucht staat te jammeren dat zij er ook niet aan kan doen dat die dekselse lucht niet schoner wil worden, komt haar Nederlandse ambtgenote Stientje van Velthoven met een nieuw nationaal plan voor betere luchtkwaliteit", schrijft Eeckhout in zijn standpunt.

3. Wout van Aert met de dag hotter

De wereld van Wout van Aert wordt steeds groter. Eén geslaagde maand op de weg en kijk, de WorldTour lonkt. "Hij verbaast niet alleen de wereld, maar ook zichzelf." Alleen heeft hij een lopend contract en de geïnteresseerde teams zijn niet geneigd om daartegen te zondigen. 

Wout Van Aert.Beeld Photo News