Direct naar artikelinhoud
Internetprivacy

Hoeveel weet Google over u? Veel meer dan u denkt

Hoeveel weet Google over u? Veel meer dan u denkt
Beeld AFP

Verbaasd hoeveel Facebook over u weet? Google weet zo mogelijk nog meer, en houdt al die gegevens ook minutieus bij. Het is daarbij overigens niet nodig om een Google-account te hebben.

Facebook weet veel meer dan ons lief is. Met wie we sms'en en bellen bijvoorbeeld en zelfs hoeveel en hoelang. Dat hebben verschillende gebruikers ontdekt toen ze hun Facebook-profiel wilden verwijderen nadat vorige week aan het licht kwam dat het socialemediaplatform de gegevens van 50 miljoen gebruikers stiekem heeft doorgespeeld aan een Brits data-analysebedrijf. Dat Facebook al die gegevens bijhoudt, is volgens het bedrijf bedoeld om het algoritme nog meer te verfijnen: zo weet de applicatie wat relevanter is voor elke gebruiker en kan er gericht geadverteerd worden.

Hoe controleert u uw Google-activiteit? Surf naar 'Mijn Activiteit', een platform dat Google in 2016 in het leven riep en waar u zeer gericht kunt zien wat het bedrijf nu allemaal bijhoudt. En dat blijkt een berg.

Geef je zoekopdrachten in via Google Chrome? Kijk je af en toe naar videoclips op YouTube? Lees je je mails met Gmail? Makkelijk, zo'n gratis 'alles-in-éénpakketje' denk je, maar er schuilt ook een addertje onder het gras: aan de hand van die applicaties verzamelt Google - ongevraagd - bergen data over ons. Die gegevens kan het dan verkopen aan adverteerders.

Weg voyeurisme

Wie bijvoorbeeld graag vette snowboardtrucs bekijkt én vaak naar webshops surft voor het nieuwste snowboardmateriaal en de hipste skikleding is een ideaal profiel voor merken als Burton, Quicksilver of GoPro. Hoe meer Google weet, hoe beter het ons kan koppelen aan adverteerders én hoe groter de kans dat die adverteerders met Google in zee gaan. Money is money.

Wie al jaren een Google-account heeft en verknocht is aan zijn Android-toestel kan nog véél meer zien. Dat bewijst ook Dylan Curran. Die techexpert ploos uit wat Google heel minutieus allemaal over hem te weten is gekomen. En hij liet al de gegevens downloaden die Google jarenlang over hem heeft verzameld.

'Google weet hoeveel je weegt, hoeveel baby's je wilt, hoeveel je verdient en of je gelukkig bent'
Dylan Curran, techexpert

Curran: "Het gaat om bladwijzers, e-mails, contacten, Google Drive-bestanden, de foto's die je hebt gemaakt met jouw toestel, de bedrijven waar je producten hebt gekocht maar ook je agenda, locaties, de Google-boeken die je zo graag gelezen hebt, de Google-discussiegroepen waarin je vertoeft, de websites die je hebt gemaakt, de telefoons die je bezit, de pagina's die je hebt gedeeld, hoeveel stappen je op een dag loopt, tot zelfs de emoticons die je het vaakst gebruikt..."

En daar voegt hij lacherig aan toe: "Google weet als het ware hoeveel je weegt, hoeveel je wil vermageren. Of je moslim, christen of atheïst bent, wanneer je baby's wilt, hoeveel je verdient en of je gelukkig bent."

Klinkt allemaal best eng, niet? Google laat - gelukkig - genoeg opties open om alle gegevens alsnog te beheren. Per optie kan je bij het onderdeel 'Activiteitsopties' alles eenvoudig in- en uitschakelen. Weg 'voyeurisme'.