Vandeurzen maakt in Tongeren plaatsen vrij voor “zwaar criminele jongeren”

Om het acute plaatsgebrek in de gesloten instelling van Everberg op te vangen, komen er in het Vlaams detentiecentrum De Wijngaard in Tongeren extra plaatsen bij voor jongeren met “zwaar crimineel gedrag”. Er wordt gestart met vier plaatsen. Bedoeling is de capaciteit nadien te verhogen. Dat heeft minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) gezegd na een overleg met de jeugdmagistraten en het agentschap Jongerenwelzijn.

De voorbije dagen moesten verschillende jonge delinquenten vrijgelaten worden door een gebrek aan plaatsen in de gesloten instelling van Everberg.

Om dergelijke situaties van straffeloosheid te vermijden, grijpt Vlaams minister Vandeurzen nu in. Na overleg met de jeugdmagistraten en het agentschap Jongerenwelzijn is beslist om in het Vlaams detentiecentrum in Tongeren plaatsen vrij te maken. “Het gaat om plaatsen die worden opengesteld wanneer er geen plaats is in Everberg. De plaatsen zijn voorbehouden voor jongeren die zwaar crimineel gedrag vertonen en een risico vormen voor de veiligheid van de samenleving”, legt minister Vandeurzen uit.

Volgens minister Vandeurzen zal gestart worden met vier plaatsen en wordt gekeken naar mogelijke uitbreiding. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe lang de plaatsen in Tongeren open zullen blijven, ook al omdat de capaciteit van Everberg de komende jaren zal verdubbeld worden naar een 80-tal plaatsen.

Tongeren wordt momenteel ingezet voor de kortlopende opvang van jonge illegalen en voor uithanden gegeven jongeren. Dat zijn minderjarigen die bijvoorbeeld omwille van de ernst van de gepleegde feiten worden berecht als volwassenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer