Daniël K. vermoordde zijn vrouw tijdens een massage en was toen “niet krankzinnig”, aldus psychiater

© RR.

Voor de correctionele rechtbank van Tongeren is woensdag de rechtszaak tegen Daniël K. voortgezet. Hij staat terecht voor de moord op zijn vrouw Inge Jonkers (45) in Dilsen-Stokkem in 2015. Volgens forensisch psychiater professor Verelst was Daniël K. op de dag van de moord niet krankzinnig.

Voordat het openbaar ministerie woensdag aan het woord kwam, werden twee deskundigen ondervraagd en kwam de advocaat van de familie van Jonkers aan het woord. Professor Verelst verklaarde dat Daniël K. op de dag van de moord niet krankzinnig was. K. is normaal begaafd en niet zwakzinnig. Op een gokverslaving na zijn er ook geen aanwijzingen voor stemmingsstoornissen of een gebrek aan impulscontrole. K. vormt ook geen gevaar voor de maatschappij maar een therapeutische begeleiding met aandacht voor zijn gokverslaving is aangewezen.

Op 15 november 2015 ging het koppel nog samen eten in een restaurant. De volgende ochtend klaagde Inge over rugpijn en vroeg ze een massage aan K. Die nam samen met de massageolie een koord en gooide die rond haar nek toen ze voorover gebogen zat. Daarna trok hij de koord aan en maakte die vast aan een stoelpoot. Daarna probeerde hij zelf ook uit het leven te stappen, maar durfde hij uiteindelijk niet. “Ik wou haar meenemen denk ik. Ik wou haar het leed van het faillissement besparen. Ik heb het toen beslist om haar mee te nemen. Ik was mezelf niet.”

Ook wetsdokter Wim Van de Voorde bevestigde dat de doodsoorzaak van Inge Jonkers te wijten was aan verstikking met een nylonkoord. Het slachtoffer moet ook verrast zijn geweest toen ze de strop om haar hoofd voelde en daardoor kon ze niet meer adequaat reageren. Ook was ze niet onder invloed van medicijnen en drank.

Volgens de familie van Jonkers en hun advocaat is het na het lezen van het strafdossier duidelijk dat Daniël K. langer rondliep met plannen om zijn vrouw te vermoorden. Ze geloven niet dat de dader spijt heeft van zijn daden. Zij stellen zich dan ook vragen bij het getoonde schuldinzicht van Daniël K.

Op burgerlijk gebied vraagt de familie een morele en materiële schadevergoeding van meer dan 210.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen