Direct naar artikelinhoud
Antwerpse verkiezingen

Waarom sp.a niet anders kan dan een neofiet de poleposition te geven

Lijsttrekker Jinnih Beels en sp.a-lid Tom Meeuws tijdens de persconferentie waarop de sp.a-lijst voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen werd bekendgemaakt.Beeld BELGA

Het stond in de sterren geschreven. Niet de veelbesproken Tom Meeuws, die schandaal na schandaal te verwerken kreeg, maar wel de onafhankelijke Jinnih Beels trekt de sp.a-lijst in Antwerpen in oktober. Waarom staat een neofiet zonder partijkaart in de grootste Vlaamse stad in poleposition?

Sp.a had geen andere keuze dan Jinnih Beels op de eerste plaats te zetten. Hoe positief de partij deze beslissing ook probeert uit te leggen, er waren gewoon geen andere kandidaten voorhanden. Beels koos na het uiteenspatten van het Samen-kartel met Groen in Antwerpen voor sp.a. Het waren de socialisten die haar overhaalden om in de politiek te gaan. Ze heeft vrienden binnen de partij, haar stap naar sp.a was dus geen grote verrassing. 

Na de persconferentie waar ze bekendmaakte dat ze zich bij sp.a voegde, op 18 januari, viel bij de partijtop al te horen dat zij de lijst moest trekken. Op de Grasmarkt beseften ze maar al te goed dat Tom Meeuws te verbrand was na het uiteenvallen van het kartel. Meeuws had nog wel de steun van de plaatselijke afdeling, daarbuiten heeft hij weinig krediet. Op een vergadering van de plaatselijke afdeling probeerde partijvoorzitter John Crombez de voormalige directeur van De Lijn Antwerpen opzij te duwen, maar dat bleek verloren moeite. 

Het was nochtans mooi begonnen voor Meeuws. Hij was de outsider die terug orde op zaken moest stellen in de afdeling en slaagde daar ook wonderwel in

'Boemerang Tom'

Na deze episode slaagde Meeuws er niet in zijn blazoen terug op te poetsen. Dat werd woensdag nog maar eens pijnlijk gedemonstreerd. Na de bekendmaking van de Antwerpse sp.a-lijst lekte uit dat er tegen hem een gerechtelijk onderzoek loopt. De Lijn deed aangifte van mogelijk strafbare feiten gepleegd door hun ex-directeur, waarna het parket van Antwerpen een onderzoek startte naar mogelijk gesjoemel met facturen. 

Het is niet de eerste keer dat Meeuws zichzelf in de voet schiet.  Daags nadat hij in deze krant kritiek had geuit op appartementen die "enkel voor beleggers en niet voor de reëel bestaande noden van de Antwerpenaar" worden gebouwd, bleek hij zelf te hebben belegd in een appartement. Ook zijn contacten met bouwpromotoren zoals Land Invest werden hem zwaar aangerekend omdat hij burgemeester Bart De Wever (N-VA) had aangevallen net omwille van diens nauwe banden met de Antwerpse vastgoedwereld.

Het was nochtans mooi begonnen voor Meeuws. De Antwerpse afdeling werd lang geteisterd door heftige conflicten tussen onder meer voormalig minister Monica De Coninck, Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt en Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache. Het was outsider Meeuws die terug orde op zaken moest stellen in de afdeling. Hij slaagde daar ook wonderwel in, maar toen begon het tij te keren.  De vroegere spanningen tussen de plaatselijke kopstukken verklaren mee waarom er geen andere, interne kandidaten waren om Meeuws te vervangen. 

Hoe geloofwaardig ben je als partij wanneer je lijsttrekker niet eens een partijlid is?

Op het congres van sp.a in de Antwerpse Waagnatie op 17 maart was het onbegrip tegenover Meeuws haast tastbaar. "We hadden hier op het congres beter een standje gemaakt met boemerangs voor Meeuws", zegt een prominent partijlid. "Alles wat hij zegt, kan tegen hem gebruikt worden. Wat gaat die man nog allemaal verkondigen? Hij leert het maar niet." 

Geloofwaardigheid

Met een onafhankelijke op nummer één roept de partij wel heel wat kritiek over zich af. Want hoe geloofwaardig ben je als partij wanneer je lijsttrekker niet eens een partijlid is? Hoeveel vertrouwen straal je dan uit in je eigen mensen? 

Sp.a draait die kritiek om. Naast Beels hebben ze in Antwerpen nog vijf verruimers in petto. Met haar op de eerste plaats bewijst de partij dat het haar menens is met die verruimingskandidaten. Ze dienen niet gewoon als windowdressing. Ze krijgen niet gewoon een plaatsje in het midden of onderaan de lijst, één van hen is zelfs kandidaat-burgemeester. Of hoe sp.a van bloedarmoede een troef probeert te maken.