Gemeentelijk rampenplan in Tessenderlo opgeheven na zoutzuurwolk

Bij het bedrijf Vynova op de Heilig Hartlaan in Tessenderlo is in de vooravond een zoutzuurwolk ontsnapt. Een tijdje werd er het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. De gemeente houdt momenteel crisisberaad in het gemeentehuis.

ppn/neac/zb

© Facebook

Rond 17.30 uur werd het lek waargenomen. Het bedrijf verwittigde daarop het gemeentebestuur en het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd. Aan de buurtbewoners werd gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. “De aanwezige werknemers werden op een centrale plaats verzameld. Er moest in het bedrijf niemand geëvacueerd worden. Het lek was zeer snel gedicht”, vertelt Dimitri Wouters, site manager van Vynova Belgium.

Het lek kon snel gedicht worden, waarna er metingen werden uitgevoerd door de hulpdiensten en het bedrijf. De wolk werd waargenomen van Begijnenwinning tot aan Paal en Genebos (Ham), maar tijdens de metingen werd er geen zoutzuur meer waargenomen. Daarom werd het gemeentelijk rampenplan weer opgeheven.

“Op het moment dat alle verantwoordelijken ter plaatse waren, kon de gemeentelijke fase van het rampenplan om 19 uur weer worden stopgezet. De volksgezondheid is op geen enkel ogenblik in gevaar geweest. Toen het incident zich voordeed, was een groot deel van de dagploeg al naar huis”, aldus Dimitri.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

BE-alert

Op sociale media kwam er meteen heel wat kritiek op de manier waarop de gemeente had gecommuniceerd over het lek. Dat er geen alarm werd uitgestuurd, kon op weinig begrip rekenen bij de buurtbewoners. “BE-Alert werd niet opgestart omdat zeer snel duidelijk werd dat het lek gedicht was en de metingen negatief waren. Er werd daarom eerst via de gemeentelijke website en Facebook gecommuniceerd”, zo laat de gemeente weten.

Een vrouw die haar honden aan het uitlaten was toen het gaslek ontstond, reageerde op Facebook dat ze last heeft van brandende ogen en misselijkheid.

Bij Vynova Belgium in Tessenderlo werken in totaal 540 mensen. Het bedrijf produceert een tussenproduct voor pvc en andere basischemicaliën.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer