© BELGA

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerps parket onderzoekt mogelijke strafbare feiten Tom Meeuws, maar Jinnih Beels laat hem niet vallen

Het Antwerps parket onderzoekt of Tom Meeuws (sp.a), in zijn functie als directeur bij De Lijn, strafbare feiten heeft gepleegd. Het Antwerps parket bevestigt dat er effectief een onderzoek loopt, maar nieuwbakken sp.a-lijsttrekster Jinnih Beels laat haar mentor en nummer twee op de lijst vooralsnog niet vallen.

ph, JoRo, BriP

Het onderzoek is er gekomen na een melding van De Lijn zélf, de toenmalige werkgever van Meeuws. Die bevestigde aan VTM dat ze niet anders kon dan een aangifte doen bij het gerecht na enkele uitlatingen van Meeuws in de pers. Hij was namelijk geconfronteerd met mogelijke malversaties bij de organisatie van een feest voor de inhuldiging van de Reuzenpijp, een Antwerpse tramkoker in 2015. Voor dat feest, in zaal De Roma, zou meer budget zijn vrijgemaakt dan de bevoegdheid van Meeuws toeliet.

De eerste berichten over het mogelijke geknoei met facturen leidde al tot het uiteenvallen van Samen, het samenwerkingsverband tussen Groen en sp.a in Antwerpen.

“We hebben aangifte gedaan van een mogelijke strafrechtelijke inbreuk van Tom Meeuws”, bevestigt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn, ook aan Gazet van Antwerpen. Het Antwerps parket bevestigt dat er effectief een onderzoek loopt. “Maar dit onderzoek zit nog in de beginfase”, reageert parketwoordvoerster Sylvie Van Baden. “Het is nog te vroeg om hier commentaar op te geven. We moeten er voorzichtig mee omspringen, zodat het onderzoek niet in het gedrang komt”, aldus Sylvie Van Baden van het Antwerpse parket.

Meeuws zou van het onderzoek geen weet hebben gehad. Het gerecht zal contracten en betaalde facturen tussen De Lijn en de Roma, tussen 2013 en 2015, verder analyseren, zo meldt VTM.

Toeval of niet, net vandaag maakte sp.a Antwerpen bekend dat het met Jinnih Beels, een onafhankelijke kandidaat, als lijsttrekker naar de kiezer gaat bij de gemeenteraadsverkiezingen. Tom Meeuws, lokaal voorzitter, krijgt de tweede plaats op de lijst.

© BELGA

Beels: “Meeuws mag blijven”

Jinnih Beels zat woensdagavond in de studio van TerZake en ze kreeg meteen het nieuws rond het gerechtelijk onderzoek naar Tom Meeuws voor de voeten. “Het nieuws overvalt mij, ik wist zelf van niets”, reageerde Beels, die net als Meeuws zelf niet op de hoogte was van het onderzoek.

Is het wel verstandig om Meeuws nog langer op de sp.a-lijst te houden na al het negatieve nieuws dat over hem naar buiten blijft komen? “Ik heb altijd heel duidelijk gesteld dat ik geloof in Tom”, zo liet Beels geen twijfel bestaan over haar steun aan de Antwerpse sp.a-voorzitter. “Van mij mag hij blijven, want ik geloof in ons verhaal. Laat ons nu maar het onderzoek afwachten.”

Beels vreest niet dat deze negatieve berichtgeving de partij blijvend schade zal toebrengen. “Als er vragen blijven komen, zullen wij die ook blijven beantwoorden. Wij gaan blijven benadrukken dat we een sterke ploeg zijn en dat we een sterk verhaal te vertellen hebben.”

De sp.a-lijsttrekster is er zelfs van overtuigd dat de storm uiteindelijk gewoon zal over waaien. “Ik denk dat de vragen op de duur zullen uitblijven omdat ik denk dat de Antwerpenaren willen dat we werk maken van een goed beleid in deze stad.”

.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer