Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Duizenden Fransen op protestmars tegen antisemitische moord Parijs

Duizenden Fransen op protestmars tegen antisemitische moord Parijs
Beeld AFP

In de Franse hoofdstad Parijs zijn vanavond duizenden mensen op straat gekomen om deel te nemen aan een "witte mars" tegen antisemitisme. Ook heel wat politici stappen mee. De mars is een reactie op de brutale moord op de 85-jarige joodse vrouw Mireille Knoll, die als kind ontsnapte aan de Holocaust. 

Vrijdag werd het lichaam van de 85-jarige Knoll ontdekt in haar appartement in Parijs. De joodse vrouw was met elf messteken om het leven gebracht, en haar lichaam was in brand gestoken. Twee mannen zijn dit weekend aangehouden en in beschuldiging gesteld voor moord met voorbedachte rade met het antisemitisch karakter als verzwarende omstandigheid.

De moord bracht een schokgolf teweeg door Frankrijk, dat de grootste joodse gemeenschap van West-Europa kent. Het antisemitisch geweld in Frankrijk neemt hand over hand toe, klaagt de joodse gemeenschap al langer aan. Dat nu een weerloze dame van 85 jaar, die bovendien de Holocaust overleefd heeft, het leven laat bij anti-joods geweld, is voor velen de druppel. Haïm Korsia, grootrabbijn van Frankrijk, zei dat "wat de nazi's niet konden, heeft crapuul met dezelfde haat nu wel gedaan". 

Mireille Knoll met haar zoon Daniel en kleindochter Jessica.Beeld AP

"Kanker die het land niet mag wegvreten"

Ook politici reageren geschokt. President Emmanuel Macron sprak vanmiddag op de herdenking van de agent die vrijdag bij een terreuraanval werd gedood over "hetzelfde barbaars obscurantisme" als het radicale islamisme. 

Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb gaf toe dat "mijn generatie dacht dat na de Holocaust, die een schok voor de wereld was, dit soort systematische aanvallen niet meer mogelijk waren". Hij sprak over een "kanker die het land niet mag wegvreten".

Knoll wist toen ze negen jaar oud was, te ontsnappen aan de beruchte razzia in 1942, waarbij de Parijse politie meer dan 13.000 joden oppakte en gevangen zette in een stadion, voordat ze werden doorgestuurd naar de vernietigingskampen. Meer dan 4.000 van hen waren kinderen. Minder dan honderd Joden die in het stadion hadden gezeten overleefden de kampen.

Voor haar appartement in Parijs plaatsen burgers boodschappen van liefde na de moord op de 85-jarige Mireille Knoll.Beeld AFP

Extreemlinks en -rechts (niet) welkom

De deelnemers aan de optocht wandelen naar het huis waar het slachtoffer om het leven kwam, in het oosten van Parijs. De actie is een initiatief van de raad van joodse instelling van Frankrijk (Crif). Maar ook verschillende ministers en staatssecretarissen lopen prominent mee in de mars. Onder meer Binnenlandminister Gérard Collomb, Françoise Nyssen (Cultuur) en Jean-Michel Blanquer (Onderwijs) zijn aanwezig. Ook alle politieke partijen - van extreemlinks tot extreemrechts - hebben een vertegenwoordiger gestuurd. 

Extreemlinks en -rechts (niet) welkom
Beeld REUTERS

De organisatoren van de mars vinden echter dat noch Marine Le Pen van het Front National noch Jean-Luc Mélenchon van het extreemlinkse La France Insoumisewelkom zijn. Volgens het Crif maakt "de oververtegenwoordiging van antisemieten zowel bij extreemlinks als extreemrechts" dat beide partijen "te vermijden" zijn. 

De zoon van Mireille Knoll zegt echter dat iedereen welkom is. "Het Crif doet aan politiek, ik open mijn hart", zei Daniel Knoll vanmiddag op tv. "Iedereen die een moeder heeft zal dat begrijpen. Dit heeft betrekking op alle mensen, het is ondraaglijk dat iemand vandaag de dag in Frankrijk op zo'n verschrikkelijke manier moet sterven." 

Knoll wordt vandaag begraven in Bagneux, net ten zuiden van Parijs. Ook in Lyon, Marseille en Straatsburg vinden er vanavond stille optochten plaats.

Ook Marine Le Pen van het Front National is aanwezig op de marsBeeld REUTERS