Direct naar artikelinhoud
Expo

Star Wars expo landt in Brussel: 'The Force' is er (niet altijd)

Sfeerbeeld van de originele Star Wars-rekwisieten, kostuums en tekeningen tijdens de voorbezichtiging van Star Wars Identities.Beeld ANP

De reizende tentoonstelling Star Wars Identities brengt tweehonderd artefacten uit de zeven eerste Star Wars-films, recht uit de archieven van George Lucas, naar Brussel. Bij een aan de expo in Utrecht zagen we vooral een verzameling schatten voor de Star Wars-fan. Wie dat niet is, blijft op zijn intergalactische honger zitten.

Wist u dat Chewbacca er aanvankelijk niet uitzag als een grote harige aap, maar eerder een groene alien met puntoren was? Dat Yoda er in de eerste schetsen uitzag als een kabouter? Dat R2-D2 ooit twee armen had? En dat Luke en Leia in George Lucas' allereerste ideeën voor Star Wars dezelfde persoon waren, en ze maar iets later al werden geconcipieerd als broer en zus (wat dat kusje op de mond in de eerste film dus nog meer jakkie maakt)? 

Wanneer het voorgaande u met verstomming slaat: nù een ticketje boeken voor Star Wars Identities, de tentoonstelling waarin zo'n tweehonderd originele rekwisieten, kostuums, conceptschetsen, storyboards en andere stukken uit de meer dan veertig jaar oude bildungsgeschiedenis van de Star Wars-franchise tentoon worden gesteld in Brussels Expo. Alle anderen moeten een paar zaken in het achterhoofd houden.

Robots spelen vanzelfsprekend een belangrijke rol in 'Star Wars Identities'.Beeld AFP

Natuurlijk hebben de bedenkers van de reizende expo, die eerder in Montreal, Parijs, Londen en Utrecht te zien was, hun best gedaan om een bredere doelgroep aan te trekken. Daarvoor werd ook een academische laag onder de hele tentoonstelling gelegd, met "inzichtige wetenschappelijke content" over factoren die de menselijke identiteit vormen. Concepten als genetica, opvoeding, cultuur en le­vens­be­lan­grijke gebeurtenissen vormen allemaal ijkpunten in de tentoonstelling, waarin elk element wordt uitgelegd met fragmenten uit de films. 

Het is wellicht goed om een schoolbezoek te legitimeren, maar spannend is het allemaal niet. Het echte vlees van de tentoonstelling zit in de verwondering die de decorstukken oproepen. Die zal vanzelfsprekend sterker zijn bij Star Wars-fans, maar een onbevangen leek zal evenzeer verbaasd zijn over het relatief ambachtelijke karakter van George Lucas' filmreeks.

Deze Yoda-pop is een van de weinige replica's die de tentoonstelling sieren. De meeste stukken zijn originele rekwisieten uit de films.Beeld ANP Kippa

Ambachtelijk filmmaken

In de allereerste Star Wars uit 1977 zaten dan wel computerbeelden, ze waren alleszins schaars en de Lucas-filmlui moesten hun eigen computers bouwen (de pc zag pas in 1981 het levenslicht). Voor shots van schepen werden met de hand gemaakte schaalmodellen gebruikt, die – onder meer originele modellen van een Star Destroyer-schip en de bekende Millennium Falcon staan tentoon - met een onwaarschijnlijk oog voor detail werden gebouwd. 

Voor het juiste publiek heeft het allemaal de kracht van een archeologische vondst. Ook de conceptschetsen en storyboards laten zien hoe gedetailleerd de visie achter de films is: zo ontdekten we een tabel waarop Lucas-filmdesigners de relatieve snelheid van alle ruimteschepen hebben uitgetekend.

Vooraan: kostuums van Jedi-ridders. Achteraan: het Darth Vader-kostuum dat acteur David Prowse droeg.Beeld ANP

Moet u een Star Wars-fan zijn om echt met een voldaan gevoel buiten te wandelen uit Star Wars Identities? Nogmaals: wij denken van wel. Al zullen hardleerse adepten het niet appreciëren dat de verguisde prequels in de expo op gelijke voet staan met de originele trilogie. Ook de oedipale elementen waarop de eerste films drijven, blijven goeddeels achterwege, net als de talloze invloeden die George Lucas tot het eerste concept van zijn films brachten.

Maar fans komen in meerdere categorieën, zo ontdekten we evengoed tijdens ons bezoek. Wat vooral wordt gefêteerd in Star Wars Identities is de sinds enkele jaren herboren megafranchise, die een halve generatie millennials misschien koud laat, maar wel weer een vers publiek vind in de allerjongsten. Star Wars-fans met jonge kinderen: ziehier uw voorwendsel.

Van 2/4 tot 2/9 in Paleis 2 van Brussels Expo. starwarsidentities.be