Direct naar artikelinhoud
Diplomatie

Russische ambassadeur: "We komen met tegenmaatregel, maar Moskou blijft openstaan voor dialoog"

Russische ambassadeur in België Alexander Tokovinin aan de zijde van premier Michel.Beeld Photo News

Russische ambassadeur in België Alexander Tokovinin zegt dat Rusland in de nasleep van de zaak-Skripal "een tegenmaatregel zal nemen". Daarmee reageert de ambassadeur op de beslissing van België om één Russische diplomaat de deur te wijzen. "Toch geloven we dat de dialoog nooit moet worden stopgezet", laat hij weten in Canvas-programma Terzake.

De Russische diplomaat die ons land uitzet - wiens identiteit niet gekend is - krijgt 48 uur de tijd om het land te verlaten. Maar of nu gaat om een hooggeplaatste diplomaat, dan wel iemand van het lagere diplomatieke personeel, de beslissing zal geen impact hebben op de werking van de Russische ambassade.

'We betreuren de beslissing, maar we geloven dat dialoog tussen Rusland en België nooit moet worden stopgezet'
Alexander Tokovinin, Russische ambassadeur in België

Wat de tegenmaatregel van Rusland zal zijn, kan Tokovinin niet zeggen. "Maar in de diplomatie houden we ons meestal aan de regel van de wederkerigheid", zegt Tokovinin, waardoor naar alle waarschijnlijkheid één Belgische diplomaat uit Rusland zal worden uitgewezen. Hij noemt de beschuldigingen in de zaak-Skripal "totaal ongefundeerd". Daarnaast hekelt hij dat het Verenigd Koninkrijk met geen enkel bewijs op de proppen is gekomen.

Toch houdt Rusland de deur voor dialoog open. "We betreuren de beslissing, maar we geloven dat dialoog nooit moet worden stopgezet", zegt Tokovinin, ook verwijzend naar het bezoek van premier Charles Michel aan Moskou begin dit jaar.