Direct naar artikelinhoud

Opgepakte Catalanen die Puigdemont in Duitsland begeleidden vrijgelaten

Politieagent Carlos de Pedro Lopez (rechts) omhelst partijlid Francesc de Dalmases nadat hij vrijgelaten is door de Spaanse politie.Beeld EPA

Twee Catalaanse agenten en een professor geschiedenis die de gewezen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont bij zijn terugrit in Duitsland begeleidden en gisteren werden opgepakt in Barcelona, zijn weer op vrije voeten. Dat melden Spaanse media op basis van bronnen bij de politie.  Puigdemont zelf zit nog steeds vast in een Duitse cel.

Een van de beide agenten kon woensdag op de luchthaven van Barcelona gearresteerd worden nadat hij vanuit Brussel was teruggevlogen. De andere werd in de omgeving van zijn huis opgepakt, zegt de Spaanse krant El Pais. Volgens de publieke omroep werd ook de professor geschiedenis opgepakt die erbij was toen Puigdemont werd gearresteerd. Het drietal moest zich verantwoorden voor het "beschermen van een crimineel". Volgens bronnen zijn ze na het afleggen van een verklaring weer vrijgelaten.

"Hulp bij vluchtpoging"

De twee agenten van de Catalaanse politiedienst Mossos d'Esquadra, Xavier Goicoechea Fernández en Carlos de Pedro López hadden zondag de 55-jarige Puigdemont begeleid toen hij de Deens-Duitse grens was overgestoken. Puigdemont was toen per auto onderweg van Finland naar België. De Spaanse nationale politie had dinsdag een klacht tegen hen ingediend. Er wordt hen verweten dat ze Puigdemont zouden geholpen hebben bij een vluchtpoging.

Puigdemont zit momenteel nog in Duitsland in de cel, op basis van een Europees aanhoudingsbevel.

Professor Josep Lluis Alay Rodriguez (midden) wordt weer vrijgelaten door de Spaanse nationale politie.Beeld EPA