Direct naar artikelinhoud
Defensie

"Je kunt niet naar oorlogsgebied met mannen die hun mama missen": buitenland lacht met onze rekruten

Belgische soldaten die zich opmaken voor hun missie naar Afghanistan.Beeld BELGA

Het plan om rekruten tijdens hun legeropleiding thuis te laten slapen, wordt in het buitenland op hoongelach onthaald. "Mama’s-kindjes", klinkt het in de Britse pers. "Als ze straks naar het front worden gestuurd, vragen ze nog om een mobilhome."

Wordt het kazerneleven afgeschaft? De legertop denkt dat de opleiding voor jonge soldaten aantrekkelijker wordt als ze ’s avonds de kazerne mogen verlaten om thuis te gaan slapen. Nu haken te veel jonge rekruten voortijdig af. Defensiespecialist Luc De Vos stelde vorige week al de vraag: “Wat als ze op buitenlandse missie worden gestuurd?”

In de Britse krant The Guardian levert een voormalige Nederlandse paracommando, Danny Lams, het antwoord: “Dan vragen ze om een mobilhome”. De gewezen soldaat, die nu voorzitter is van een veteranenorganisatie, vindt het Belgische voorstel belachelijk. 

Mama's-kindjes

"Je kunt niet naar oorlogsgebied gaan met mannen die hun mama missen. Wij sliepen op de koude grond onder een lekkend dekzeil. Op deze manier creëer je een leger waar je niet op kunt rekenen."

In The Telegraph klinkt het spottend: "Belgische kadetten zijn mama’s-kindjes." En de website politico.eu formuleert het zo: “Belgisch leger onder vuur voor plannen om tegemoet te komen aan rekruten met heimwee.”

'Het is van groot psychologisch belang om verse rekruten uit het burgerleven weg te halen en hen in het rauwe leven van de kazernes onder te dompelen'
The New York Times

Zelfs in de VS is het Belgische voorstel doorgedrongen. De krant The New York Times wijdt er een groot artikel aan: “In alle legers van de wereld is een opleiding meer dan alleen maar fysieke oefeningen. Het is van groot  psychologisch belang om verse rekruten uit het burgerleven weg te halen en hen in het rauwe leven van de kazernes onder te dompelen. In België willen ze nu de rekruten thuis laten slapen. Nu mogen ze in het weekend ook al naar huis. Het zou het eerste land in de moderne militaire geschiedenis zijn dat zo’n ingreep doet.”

De krant haalt een gepensioneerde legerkolonel, Roger Housen, aan. Hij vergelijkt ons leger met Dad’s Army, de Britse comedyreeks over een groepje soldaten op leeftijd. “Rekruten haken niet af omwille van het leven in de kazerne. De oorzaak zijn de besparingen in het leger. Soldaten hebben niet de geschikte uitrusting, de juiste trainingsinfrastructuur. Dat leidt tot ontgoochelingen.”

België is slechte leerling

In het Franse Vreemdelingenlegioen "sliepen we vijf jaar lang in de kazernes", zegt Vir Maram, een legionair in The Times. "Een leger evolueert voortdurend, maar het enige dat echt verandert , zijn de wapens waarmee we vechten. Oorlog zelf verandert nooit. Dan moet je ook de basisprincipes van een leger niet veranderen", zegt Maram.

Niet alleen het plan om de rekruten naar huis te laten gaan, doet de wenkbrauwen fronsen. The New York Times haalt ook aan dat ons land de op een na slechtste leerling is binnen de NAVO. Wij besteden 0,91 procent van ons bruto binnenlands product aan Defensie, terwijl de richtlijn van de NAVO twee procent is. Alleen Luxemburg draagt nog minder bij.