© IG

Topontwerper Olivier Rousteing geeft uitleg bij de podiumoutfits van Beyoncé op Coachella

Zaterdagavond werd het Californische festival Coachella even Beychella omdat Beyoncé er het beste van zichzelf gaf. Wild dansen en de longen uit haar lijf zingen, ze deed het in op maat gemaakte outfits van Balmain. Olivier Rousteing, het creatieve brein achter het Franse luxemerk, legt uit hoe de ontwerpen voor Queen B tot stand kwamen aan Vogue.

vwh

Het project startte na de modeshow van Balmain, waarin de herfst- en wintermode voor 2018 werd voorgesteld. Styliste Marni Senofonte zocht contact met Olivier Rousteing en vroeg hem of hij een paar unieke outfits voor Beyoncé wilde uitwerken. Ondanks de krappe deadline, zei hij volmondig ja tegen het project dat gepaard ging met veel slapeloze nachten. “Marni vertelde me dat de shows over survivors gingen en dat Beyoncé op zoek was naar iets in militaire stijl”, zegt Rousteing. “Onze silhouetten zijn een soort Mad Max geworden met een futuristische kijk op militaire looks.”

Bij zo’n optredens horen geen mainstream outfits uit bestaande Balmain-collecties. Voor de queen mocht het iets speciaals zijn, dus werden twee volledig op maat gemaakte podiumgarderobes gecreëerd. Eén voor elk van de optredens op de zaterdagavonden van het festival. Een klus die in enkele weken moest worden geklaard en extra pittig was omdat Rousteing ook de eer had om haar legertje dansers (meer dan 200 personen!) en haar ‘Destiny’s Child’-vriendinnen van een outfit te voorzien. “Aan het einde van de opdracht, leek het alsof Marni en ik een relatie hadden”, laat de ontwerper weten. “Toen we gingen slapen, sms’ten en e-mailden we elkaar. Als we wakker werden, deden we hetzelfde.”

In totaal resulteerde de samenwerking in vijf looks: een Egyptisch geïnspireerde cape in zwart en goud met glimmende accenten, een zwart bodysuit in lakleer en dito jas, een sportievere look met een gele trui en de afbeelding van een bijtje, een camouflagejurk en een topje in netstijl met een schild waarop zowel een vuist, panter en een Egyptische godin zijn afgebeeld. In de aanloop naar de concerten zat de ontwerper zelf enkele keren samen met de ‘Freedom’-zangeres. “Ze heeft zo’n duidelijke visie op mode, haar muziek en de combinatie ervan. Ze gaf me feedback over de manier waarop de lichten op haar kleren moesten schijnen. Ik heb echt veel geleerd van deze ervaring en van het bijwonen van de repetities.”

Rousteing beleefde ook iets intiemere momenten met ‘B’, zoals hij haar mag noemen. “Het was zeldzaam om zo dicht bij de artiest en haar entourage te staan. Wat me altijd zal bijblijven, is het moment dat ik met haar op de grond zat om stoffen te knippen. Haar oudste dochter Blue Ivy kwam de kamer binnen en 'B' nam het meisje in haar armen. Terwijl ze haar vasthield, praatte ze met mij over de outfits. Voor mij was dit een bijzonder moment omdat ze een wereldster is, maar tegelijk ook een sterke vrouw en een mama”, klinkt het. Tijdens een pasbeurt van de cape, kwam manlief Jay Z de kamer binnen en keek hij volgens de designer met grote ogen naar het ontwerp. “Oh wow”, zei hij. Dat gaf me heel veel voldoening.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer