Direct naar artikelinhoud
Vergeldingsactie Syrië

Macron: "Wij haalden Trump over om aanval op Syrië beperkt te houden"

De Franse president Macron zegt dat hij de Amerikaanse president Trump heeft overgehaald zich te beperken tot een symbolische aanval op Syrië.Beeld REUTERS

De Franse president Emmanuel Macron zegt dat hij zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump ervan overtuigd heeft zich te beperken tot een symbolische raketaanval op Syrië. Hij zou hem ook hebben overgehaald Amerikaanse troepen niet uit het land terug te trekken, maar zich "op de lange termijn" te engageren.

Dat zei Macron gisteren in een interview met de Franse zender BFMTV. Volgens Macron was Trump in eerste instantie niet van plan om slechts een aantal gerichte doelwitten aan te vallen, zoals afgelopen zaterdagnacht is gebeurd. "We haalden hem over om de aanvallen vanwege de chemische wapens te beperken, nadat de zaken een beetje uit de hand dreigden te lopen met de tweets, zoals u weet", zei de Franse president.

En: "Tien dagen geleden stelde Trump dat hij de Amerikaanse troepen wilde terugtrekken uit Syrië. Wij overtuigden hem ervan dat het nodig is om te blijven – en zich voor de lange termijn te engageren."

Het is ongebruikelijk dat een Franse president zichzelf positioneert als degene met wie Washington overlegt over acties in het Midden-Oosten, maar Trump en Macron hebben het afgelopen jaar een goede relatie ontwikkeld. Tijdens zijn bezoek aan Parijs, vorige zomer, bleken de twee het verrassend goed met elkaar te kunnen vinden. "Jullie hebben een grote leider. Een stevige", zei Trump na afloop bewonderend. Hij was bovendien diep onder de indruk van de militaire parade die hij op de Champs d’Elysées had gezien, en besloot dat hij zoiets zelf ook wilde.

Macron maakt graag gebruik van deze chemie: als hij het buitenlandbeleid van de Amerikanen kan beïnvloeden, versterkt hij ook de Franse positie in de wereld. Bovendien is de Britse premier Theresa May op dit moment te zwak en te druk met de brexit, en heeft de Amerikaanse president een slechte relatie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

'Standpunt ongewijzigd'

De woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Huckabee Sanders, zei na het interview met Macron dat het standpunt van Trump niet veranderd is: hij wil nog steeds dat de Amerikaanse militairen Syrië zo snel mogelijk verlaten. "We zijn vastbesloten Islamitische Staat volledig te verslaan, en de voorwaarden te creëren om haar wederopstanding te voorkomen. We verwachten dat onze regionale bondgenoten en partners daarna hun verantwoordelijkheid nemen om de regio veilig te houden."

De aanval op Syrië afgelopen zaterdag was de eerste grote militaire operatie sinds Macron vorig jaar in mei werd gekozen tot president. De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië vuurden 105 raketten af op drie installaties die mogelijk betrokken waren bij de productie van chemische wapens. Macron herhaalde in het interview dat er bewijs was dat Syrië chemische wapens heeft gebruikt in Douma, en zei dat de vergeldingsaanval nodig was om "de internationale gemeenschap haar geloofwaardigheid terug te geven".

Volgens woordvoerder Sanders is het standpunt van Trump niet veranderd: hij wil nog steeds dat de Amerikaanse militairen Syrië zo snel mogelijk verlaten

Als er nooit wordt gereageerd op rode lijnen, zouden de Russische autoriteiten maar denken dat "die mensen van de internationale gemeenschap heel vriendelijk en heel zwak zijn. Nu heeft hij (de Russische president Poetin, red.) begrepen dat dat niet langer het geval is". Macron benadrukte dat hij met alle partijen in gesprek wilde gaan, ook met Moskou, om een politieke oplossing te vinden.

De Franse president brengt later deze maand een bezoek aan Washington en zal volgende maand naar Moskou reizen.