© Joren De Weerdt

Ouders kamperen twee nachten aan Heilig-Hartcollege: “Je verwacht die problemen in grootsteden, niet hier”

Ongeveer twintig ouders, onder wie zelfs een zwangere mama, hebben twee nachten gekampeerd aan het Heilig-Hartcollege om dochter- of zoonlief in te schrijven in de kleuterschool. Ze hielden de sfeer erin, al was er ook onbegrip over het feit dat de pas gebouwde school nu al te klein blijkt.

Bert Provoost

Er zijn 48 plaatsjes voor instappers in de kleuterschool, waarvan er in de voorrangsperiode al 25 waren ingenomen door broertjes en zusjes van huidige leerlingen. De 23 resterende plaatsjes kunnen de vraag wellicht niet aan. Dus patrouilleerden verschillende ouders al enkele dagen aan de school om in de gaten te houden wanneer het inschrijvingsblad uitgehangen zou worden.

Toen dat zondagavond effectief gebeurd was, zat het spel snel op de wagen. “De regel is dat je je naam moet opschrijven en daarna aanwezig moet blijven tot de eigenlijke inschrijving op dinsdagochtend. Anders ben je je plaatsje kwijt. Niemand wil natuurlijk het risico lopen om te laat te zijn. Daarom is iedereen gebleven. Uiteindelijk hebben we voor één nacht onderdak gekregen in de parochiezaal aan de overkant van de straat, waar we ons met matrassen, slaapzakken en veldbedden geïnstalleerd hebben. Ideaal was het niet, maar de meesten hebben toch een beetje kunnen slapen”, schetst Dave Wagemans, die zijn dochtertje wil inschrijven voor het instapklasje.

Zwangere vrouw

Onder de wachtende ouders was zelfs een zwangere vrouw. “Ik heb niet zoals thuis geslapen, maar het ging wel. Ik voel me hier prima”, lacht ze.

Anderen waren creatiever. “Ik heb een vriend gevraagd of ik zijn mobilhome twee nachtjes mocht lenen. Samen met een maat heb ik daarin geslapen hier aan de school. Dat was iets comfortabeler dan bij de rest in die volle zaal. We hebben hier allemaal redenen om te klagen en te zagen, maar in de eerste plaats proberen we er het beste van te maken. Iemand is koffiekoeken gaan halen, we smeden al een band onder de ouders en vanavond willen we misschien een barbecue doen”, zegt Wannes Budts.

“De vraag is natuurlijk hoe het mogelijk is dat deze school, waar net een nieuwbouw geopend is, nu al te klein is. Je verwacht zulke problemen in grootsteden, maar niet hier. Dat is spijtig”, vult Dave Wagens nog aan.

Maandagochtend regelde de school dat de ouders een dag konden verblijven in een lokaal in de middenschool. Ze kregen koffie en konden er verbinding maken met het draadloze internet. “De nacht van maandag op dinsdag mogen we doorbrengen in de refter van de kleuterschool”, aldus de ouders nog.

Directrice Petra Verhaert van de basisschool van het Heilig-Hartcollege betreurt de situatie. “Het is erg jammer dat we ouders zullen moeten teleurstellen en het is onmenselijk dat dit op deze manier moet verlopen. Maar de school is niet groter dan ze is, dus moeten we een grens stellen. De containerklassen die we recent in gebruik hebben genomen, zijn bedoeld om de bestaande leerlingen tijdelijk in op te vangen en zorgen er niet voor dat er extra nieuwe leerlingen kunnen inschrijven. Het hoekhuis naast de school willen we op termijn mee in gebruik nemen, maar dat zal dan ter vervanging zijn van die klascontainers”, aldus de directrice.

Online inschrijven

De Heistse N-VA stelde gisteren nog in een persbericht voor om de leerlingen online te laten inschrijven om rijen te vermijden. De directie zou dat wel zien zitten, maar na overleg met de vijftien andere basisscholen in het Heistse bleek daar weinig animo voor. “De andere basisscholen kampen niet met dit probleem, dus was het moeilijker haalbaar om zo’n tool enkel voor onze school te ontwikkelen”, zegt directrice Petra Verhaert.

Ook de middelbare afdeling van het college blijkt na de nieuwbouw té populair te zijn. “Op één dag was ons eerste jaar van 205 leerlingen volledig volzet, we werken nu met een wachtlijst. Enkel voor onze B-stroom hebben we nog enkele plaatsjes vrij. We zijn blij dat ons project in goede aarde valt. Anderzijds heeft het zeker ook te maken met de bevolkingstoename in de buurt. Toen de nieuwe schoolgebouwen ontworpen werden, lag het aantal leerlingen nog veel lager. Nu zomaar bijbouwen is helaas niet mogelijk”, vult algemeen directeur Fons Nuyens nog aan.