Strafpleitster Caluwaerts op twee bij Open Vld, ter vervanging van Turtelboom

Strafpleiter Erica Caluwaerts (40) krijgt de tweede plek op de Antwerpse Open Vld-lijst. Het partijbestuur keurde vanavond de kandidatuur unaniem goed. Daarmee heeft lijsttrekker Philippe De Backer zijn top vier weer volledig gevuld.

Caluwaerts bouwde zich een reputatie op als strafpleiter in een reeks correctionele en assisenzaken rond onder meer drugs, huisjesmelkerij en moord. Zij was al op jonge leeftijd actief bij de liberalen. Aan de universiteit van Leuven was ze ondervoorzitster van de liberale studentenvereniging LVSV. In haar geboortedorp Beveren richtte ze een Jong Vld-afdeling op. Open Vld-topman Karel De Gucht merkte haar talent op en vroeg haar om in de actieve politiek te stappen. Alleen was de tijd daar volgens haar nog niet rijp voor. Bovendien ruilde ze na haar studies Oost-Vlaanderen in voor Antwerpen.

Ze had binnen de Antwerpse afdeling al laten verstaan dat ze de stap wou zetten als ze eenmaal veertig jaar was. Dat doet ze nu ook. Als strafpleiter ervaart ze vanuit eerste hand de gevolgen van het veiligheidsbeleid en volgens haar de link tussen een gebrek aan perspectief bij sommige mensen en de criminaliteit. Als regelmatige fietser heeft zij een duidelijke visie op de verkeersproblemen in Antwerpen.

Philippe De Backer is opgetogen met zijn nummer twee op de lijst.

“Erica is liberaal in hart en nieren, en mijn perfecte running mate”, zegt de Open Vld-lijsttrekker. “Zij ziet en voelt de stad als geen ander. Als strafpleiter komt ze in contact met alle lagen van onze samenleving, met daders én slachtoffers, en komt ze bij alle emensen en in alle buurten. Zo weet ze wat speelt voor en achter de deuren in onze stad en is ze dus dé geknipte persoon om samen met onze ganse ploeg de stad mee vorm te geven.”

Lijsttrekker De Backer trok normaal met Annemie Turtelboom als nummer twee naar de verkiezingen. Zij trok zich echter terug om vanaf 1 mei aan de slag te gaan bij de Europese Rekenkamer. Een mandaat dat niet te combineren is met een actief politieke loopbaan.

Op nummer drie op de lijst staat schepen Claude Marinower, op plek vier Willem-Frederik Schiltz.

© BELGA

(svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER