© AFP

Donald Trump: “Als overleg met Kim Jong-un niets oplevert, verlaat ik onderhandelingstafel”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bestempeld als een historische kans. Dat zei hij tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Japanse premier Shinzo Abe in zijn luxeresort in Mar-a-Lago (Florida). Als het onderhoud echter “niet vruchtbaar” blijkt te zijn, dan zal hij niet aarzelen om “respectvol te vertrekken”.

dgs

Volgens Trump zijn de betrekkingen met Noord-Korea dankzij de hulp van andere landen, en dan met name China, nooit zo goed geweest. “We zijn nooit eerder in een positie zoals deze geweest met het regime, of het nu om vader, grootvader of zoon gaat”, stelde de president, die zegt er alles aan te zullen doen om van de ontmoeting een ‘wereldwijd succes’ te maken. “Het is een historisch moment en mogelijk zelfs meer dan dat wanneer het lukt.”

Dinsdag raakte bekend dat CIA-directeur Mike Pompeo tijdens het paasweekend naar Pyongyang was afgereisd voor een onderhoud met Kim Jong-un. Het gesprek tussen Pompeo - in maart voorgedragen als opvolger van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken - en de Noord-Koreaanse leider “ging heel vlot”, zo tweette Trump woensdag.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER