Maaseikse Syriëstrijders en ronselaars veroordeeld tot celstraffen van 3 tot 10 jaar

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag 9 Maaseikse Syriëstrijders en -ronselaars veroordeeld tot celstraffen die gaan van 3 jaar met uitstel tot 10 jaar effectief. Drie verdachten werden vrijgesproken terwijl voor een dertiende verdachte de strafvordering onontvankelijk werd verklaard. Die was volgens de rechtbank immers gedeeltelijk gebaseerd op stukken van het Marokkaanse gerecht en het gevaar bestond dat in de Marokkaanse procedure verklaringen waren verkregen onder foltering.

Het onderzoek naar de Maaseikse filière begon toen speurders van de federale gerechtelijke politie die onderzoek voerden naar Sharia4Belgium merkten dat een aantal mensen die opdoken in de entourage van Fouad Belkacem hen bekend voorkwamen. Het bleek te gaan om mensen die in de eerste helft van de jaren 2000 verdacht werden van lidmaatschap van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), de Marokkaanse terreurorganisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Casablanca, op 16 mei 2003, en de aanslagen in Madrid in maart 2004.

Nader onderzoek wees volgens het federaal parket uit dat er ook in Maaseik één en ander broeide. Khalid B. en Mohamed Z. zouden daar immers, onder meer vanuit een zelf opgerichte moskee in Neeroeteren een aantal jonge moslims geradicaliseerd hebben en ertoe aangezet hebben om naar Syrië te trekken en zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat en andere jihadistische groepen. Minstens vijftien mensen zouden zo naar Syrië vertrokken zijn. Khalid B. zou de hand gehad hebben in veertien vertrekken en Mohamed Z. in twaalf. B. probeerde zelf ook tot tweemaal toe naar Syrië te reizen maar dat mislukte.

Niet alleen jongeren vertrokken onder B.’s invloed, ook oudere moslims zoals Abdelkader H. Die laatste was één van de mannen die opdook in het GICM-dossier. Volgens het federaal parket was de vijftiger kort voor zijn vertrek naar Syrië, in augustus 2013, voor 600 euro kampeermateriaal gaan kopen bij Decathlon en had hij vanuit Syrië contact gehouden met Khalid B. Ook een andere Syrië-strijder zou veelvuldig in contact gestaan hebben met Khalid B.

De verdediging argumenteerde dat er geen sprake was van terrorisme en al helemaal niet van een georganiseerd vertrek van Syrië-strijders maar de rechtbank achtte de feiten voor een groot deel van de verdachten toch bewezen.

Khalid B. en Mohamed Z. werden vrijdag veroordeeld tot 10 jaar cel, een derde verdachte tot 8 jaar cel en vijf anderen elk tot 5 jaar cel. Eén verdachte kreeg een celstraf van 3 jaar met uitstel. Drie verdachten werden vrijgesproken en voor een laatste verdachte werd de strafvordering onontvankelijk verklaard.

De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van de acht verdachten tegen wie een effectieve gevangenisstraf was uitgesproken.

Volgens de rechtbank hadden twee verdachten, Khalid B. en Mohamed Z., een hele groep vooral jonge moslims uit Maaseik geradicaliseerd en ertoe aangezet naar Syrië te vertrekken. Vijftien mensen, bij wie twee minderjarigen, zouden dat ook gedaan hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer