© joris herregods

DOEN! Tien tips voor een uitstap met het volledige gezin dit weekend

Dit weekend valt er weer heel wat te beleven. Wij geven 10 tips om erop uit te trekken met het volledige gezin. Veel plezier!

id

1 ZO 22/04: Antwerps loopfeest

www.sport.be/antwerp10miles

Met de AG Antwerp 10 Miles & Marathon trekken er zondag 40.000 sportievelingen in looppas door de stad. De AG Antwerp Marathon is goed voor 3.000 deelnemers. Ruim tweederde van alle lopers waagt zich aan de 10 miles, of 16 kilometer. De andere afstanden zijn de Short Run over 5 kilometer en de Kids Run van 1,4 kilometer. Langs het parcours was nooit eerder zoveel animatie voorzien. Online inschrijven kan nog tot vanavond, één minuut vóór middernacht, op www.agantwerp10miles.be. Tot zondagmiddag kan je ook nog ter plaatse inschrijven op de Runners’ Lab Expo.

2 ZA 21/04: Volksfeest Rubenshuis

www.rubenshuis.be

De restauratie van het Zelfportret van Rubens is voor het Rubenshuis reden genoeg om te feesten. De terugkeer van het portret wordt vandaag tussen 10 en 20u gevierd met straattheater, animatie, workshops en lezingen in en rond het Rubenshuis. Het museum is gratis toegankelijk en open tot 20u. Het volksfeest presenteert zich ook als opwarmer voor het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018’, waarvan Rubens de gastheer is.

3 ZA 21/04 - VR 11/05: Koninklijke Serres open

www.monarchie.be

© pol de wilde-corelio

Elke lente gaan de Koninklijke Serres van Laken voor drie weken open voor het grote publiek. Een uitgelezen kans om vanaf vandaag de vele plantensoorten en de architectuur van Alphonse Balat, leermeester van Victor Horta, te ontdekken. Ook het atelier van koningin Elisabeth kan bezocht worden. Een uitgestippeld pad leidt de bezoeker soms buiten de serres, langs een deel van het park.

4 ZO 22/04: Inwandeling Kempentocht

www.natuurpunt.be

Bij de opening van het toeristisch seizoen lanceert Toerisme Provincie Antwerpen de Kempentocht. Vanuit Wortel-Kolonie kan je langs de vallei van het Merkske en het Turnhouts Vennengebied tot in Turnhout wandelen door een aaneengesloten natuurgebied. De wandeling in omgekeerde richting maken kan langs het Graafsbos, Merksplas- en Wortel-Kolonie. Er werden wandelbruggetjes gebouwd om de rivier het Merkske over te kunnen steken en er zijn nieuwe grensoverschrijdende paden aangelegd. De inwandeling gebeurt om 10.30u en om 13.30u. Gidsen vertrekken aan bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel.

5 ZO 22/04: Kunstenaarsmarkt

www.deschorre.be

Op het Vlinderplein in De Schorre in Boom stellen zondag tussen 12 en 17u kunstenaars hun werken tentoon op de Kunstenaarsmarkt. Tegelijk trapt Toerisme Rupelstreek er zijn toeristisch seizoen af. Naast de activiteiten van streekproducenten en -partners wordt om 14u ook een poging ondernomen om het wereldrecord ‘Longest toast relay’ te verbeteren, met uitsluitend bieren uit de Rupelstreek. Deelnemers – de organisatie hoopt 2.000 mensen bijeen te krijgen – wacht een gratis streekbiertje.

6 ZO 22/04: Opening toeristisch seizoen

www.turnhout.be

In Turnhout wordt het toeristische seizoen zondag tussen 10 en 17u feestelijk geopend op de Jacobsmarkt. Zoals elk jaar kun je er de stad komen ontdekken, proeven en beleven. Er zal muziek zijn, een hapje en een drankje en Toerisme & UiT stelt er nieuwe toeristische producten voor. Kinderen worden verwend met de trucs van een ballonclown, kindergrime en een goochelaar.

7 DO 26/04 - ZO 24/06: Aspergefestival

www.aspergefestival.be

© REUTERS

In Klein-Brabant wordt donderdag het Aspergefestival afgetrapt met de Aspergefietsroute. Die loopt door de drie gemeenten van Klein-Brabant – Bornem, Puurs en Sint-Amands – en het Vlaams-Brabantse Londerzeel. Ter gelegenheid van de opening van het aspergeseizoen herrijst volgende vrijdag en zaterdag in de Dorpsharttuin van Puurs een echt Aspergedorp. Een streekproductenmarkt met festivalpeter Tim Teck vindt vrijdag plaats. Op 24 juni, Sint-Jan of midzomer genoemd, eindigt het Aspergefestival. Na Sint-Jan worden er geen asperges meer gestoken.

8 VR 27/04: Slotweekend foodmarket Mercado

In oktober 2016 kreeg Antwerpen zijn eerste foodmarket, net als Madrid, Londen of Amsterdam. Mercado vond met pop-uprestaurants onderdak in het oude Antwerpse postgebouw aan de Groenplaats. Nu de geplande renovatiewerken aan dat gebouw wenken, is het tijd voor Mercado om de koelkasten leeg te maken. Van vrijdag tot zondag vindt het Closing Weekend plaats met ‘dinner and dance’.

9 VR 27/04 - ZO 29/04: Foodtrucks op Veemarkt

www.smaakfestival.be

De Mechelse Veemarkt maakt zich op voor Smaak. Tijdens dat festival strijken vanaf vrijdag foodtrucks op het plein neer met hapjes uit alle hoeken van de wereld. Smaak profileert zich als een belevingsfestival met gezellige zithoeken, sfeerdecoratie, swingende beats, theater, livemuziek en kinderanimatie.

10 VR 27/04 - DI 01/05: Vakantie Op ’t Zuid

www.vakantieoptzuid.be

Aan de Vlaamsekaai kun je vanaf vrijdag genieten van het evenement Vakantie Op ’t Zuid. Streekproducten worden er aangeboden op de specialiteitenmarkt Fiesta Europa. Er is ook een Aziatische sfeermarkt met typisch oosterse producten. Voor de kleinste levensgenieters is er een kleurrijk kinderdorp. Uitgetelde vakantiegangers kunnen bijkomen in een strandstoel op de ligweide.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER