© rr

"Spuit rupsen in buxus dood en vang de mannelijke motten in val"

Tot wanhoop van tuineigenaars, zijn de gehate buxusrupsen weer uit hun eitjes gekropen. Maar dat betekent niet dat een haag onredbaar is, zeggen boomkwekers Paul en Michel Mampay uit Viersel (Zandhoven).

Kristin Matthyssen

Intercommunales Igean en IOK roepen op om ernstig aangetaste hagen met buxusmot naar het containerpark af te voeren, zodat de rupsen en eitjes onder hoge temperatuur in de composteringsinstallaties gedood kunnen worden.

“Maar eigenlijk is het zonde om buxus uit te doen, want de wortels zijn niet dood. De rupsen vreten alleen de blaadjes op. Wie nu plots verrast wordt door rupsen, kan nog beginnen spuiten.”

Bij Mampay is het momenteel een stormloop op de chemische en biologische spuitmiddelen. “Die middelen werken echt afdoende. Ze blijven drie weken in de sapstroom aanwezig. Het is belangrijk om rond juli-augustus, bij de tweede cyclus, opnieuw te spuiten.”

Om die cyclus te doorbreken, is het zinvol en ecologisch om ook een buxusmottenval te zetten. “Daarin zit een feromoon ( seksuele lokstof, red.) op basis van de geur van de vrouwelijke mot. De stof is erg sterk en trekt de mannetjes aan in een straal van circa 100 meter. Door de mannelijke motten te neutraliseren wordt een verdere voortplanting van de buxusmot tegengegaan, met een uiteindelijke verdwijning tot gevolg. Het feromoon werkt normaal tot zes weken en tijdens de zomermaanden vier weken.”

Volgens Paul en Michel Mampay moet je de aangetaste buxus niet beginnen snoeien. “Dat schiet allemaal opnieuw uit.”

Dat de buxusrups zo vroeg opduikt, verwijst volgens Mampay de volkswijsheid dat het eens goed moet vriezen om ons van alle plaaginsecten te verlossen definitief naar het rijk der fabelen. “Het hééft goed gevroren, en toch zijn ze er al.” (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER