© rr

Nieuwe Hof van Egmont op de site van AZ Sint-Maarten

Na de verhuis van het AZ Sint-Maarten eind dit jaar krijgt het gebouw op de Zwartzustersvest een nieuw leven als woonzorgcentrum. De site wordt namelijk de nieuwe locatie van het Hof van Egmont. Tegen 2022 moet het woonzorgcentrum openen.

Stijn Van de Sande

Reeds in 2003 werd bij de opmaak van een zorgstrategisch plan duidelijk dat het woonzorgcentrum Hof van Egmont vernieuwd moest worden. Oorspronkelijke was het het plan om op de huidige site aan de Speecqvest een nieuwbouw te plaatsen. Die plannen gaan echter niet door en dat heeft onder meer te maken met de verhuis van het AZ Sint-Maarten naar hun nieuwe gebouw vlakbij de R6.

“Het gebouw op de Zwartzustersvest is eigendom van het Sociaal Huis”, zegt Koen Anciaux (OpenVLD), voorzitter van het Sociaal Huis en Zorgbedrijf Rivierenland. “Normaal gezien gingen we in 2019 starten met de bouw van een nieuw Hof van Egmont op de huidige site, de bewoners zouden dan tijdelijk verhuizen naar het gebouw op de Zwartzustersvest. Maar twee keer op relatief korte tijd verhuizen is allesbehalve aangenaam en daarbovenop zou het ook een investering van 2,5 miljoen euro met zich mee brengen. Dat zou een te zotte kost zijn. Daarom hebben we besloten het Hof van Egmont definitief aan de Zwartzustersvest onder te brengen.”

“Dat zorgt ervoor dat we twee jaar vroeger kunnen openen”, zegt Anciaux. “Volgens de oude plannen zou het vernieuwde woonzorgcentrum ten vroegste in 2024 de deuren kunnen openen. Nu zal dat al in 2022 kunnen en misschien zelfs nog iets vroeger. Ook op financieel gebied doen we een goede zaak. De nieuwbouw zou ons alles in totaal 48 miljoen euro gekost hebben. Maar de kostprijs om het ziekenhuisgebouw volledig te strippen en te verbouwen wordt geraamd op 35 miljoen euro. Dat is een besparing van maar liefst 13 miljoen euro. Het Zorgbedrijf Rivierenland koopt het gebouw van het Sociaal Huis voor 17 miljoen euro, maar dat is een vestzak-broekzakoperatie.”

Ondanks de nieuwe locatie, blijft het concept voor het woonzorgcentrum wel hetzelfde. “Er komen drie soorten kamers”, weet Peter Macken, CEO van Zorgbedrijf Rivierenland. “Voor dementerende ouderen voorzien we kleinere kamers maar wel grote gemeenschappelijke ruimtes. Veel sociaal contact is namelijk erg belangrijk. Daarnaast komen er ook zorgflats die bestaan uit een woonruimte, een slaapkamer en een badkamer. Zo geven we de bewoners het gevoel in hun eigen appartementje te wonen. De gangen worden ook aangenamer ingericht waardoor we afstappen van de ziekenhuissfeer. Tot slot komen er ook kamers voor kortverblijf. Samen maakt dat 220 kamers, evenveel als in de oorspronkelijke plannen.” De prijs van de zorgflats zal wel iets hoger liggen dan de huidige kamerprijs.

“De ligging van Zwartzustersvest is ook ideaal”, aldus Macken. “Het is vlakbij het centrum en er is een goede busverbinding tussen het gebouw en de Veemarkt. We kunnen er ook gebruikmaken van 170 parkeerplaatsen. We voorzien verder ook een tuin die een verbindende functie moet hebben tussen het woonzorgcentrum en de omgeving en een brasserie die voor iedereen toegankelijk moet zijn.”

Deze zomer start het Zorgbedrijf, dat de zorgactiviteiten van Mechelen en Sint-Katelijne-Waver bundelt, ook met de bouw van woonzorgcentrum Roosendaelveld vlakbij het nieuwbouwziekenhuis aan de R6. Dit zal zo’n 28 miljoen euro kosten. En moet klaar zijn in 2019.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER