© BELGA

Achttien extra trams tijdens Ten Miles en Antwerp Marathon: lees hier hoe je je zondag best verplaatst

Vervoersmaatschappij De Lijn zet komende zondag achttien extra trams in op de lijnen 3, 5 en 9 om lopers en supporters vlot te kunnen vervoeren naar de Ten Miles en de Antwerp Marathon. De Lijn heeft ook een tramgids ontwikkeld om de loopwedstrijd te volgen met het openbaar vervoer.

dvd

Er zullen 44 trams rijden in plaats van 26 op een gewone zondag, oftewel achttien meer. “Dat resulteert in 78 procent meer reizigersplaatsen dan op een gewone zondag”, aldus De Lijn. De Lijn neemt het initiatief in samenwerking met Golazo, die organisator van de loopwedstrijden. Er worden Albatrossen en Hermelijnen ingezet, allemaal lagevloertrams.

“Doordat heel wat straten op en langs het parcours worden afgesloten, is de tram de beste manier om naar de stad te komen”, benadrukt De Lijn.

Dagpas

Een dagpas voor een onbeperkt aantal ritten kost 6 euro. Hij is te koop in de Lijnwinkel Centraal Station, het verkooppunt aan stelplaats Deurne en op Linkeroever, bij de verkoopautomaten en de chauffeurs. Ook de andere vervoerbewijzen zijn zondag geldig.

Marathonlopers kunnen na aankomst op vertoon van hun borstnummer gratis de tram nemen tussen premetrostations Groenplaats en Van Eeden. Ook marathonlopers die moeten opgeven, kunnen gratis de tram nemen naar Linkeroever.

Wie vanuit Boechout of Mortsel de tram neemt naar de start van de Ten Miles, doet dat best tijdig. Doordat het parcours van de marathon in Berchem de tramsporen kruist, staan de trams daar soms een hele tijd stil.

Beide loopwedstrijden hebben gevolgen voor de bus- en tramlijnen langs het parcours.

Trams 4 en 8 volgen zondag van 9 tot 19 uur een andere route op het Zuid. Tram 7 rijdt die dag niet naar het Eilandje. Via de Groenplaats en Nationalestraat rijdt hij naar het Zuid. Daar is Museum de tijdelijke eindhalte voor die dag.

Buslijnen aangepast

Van 14.30 tot 18.30 uur rijden trams 11, 12 en 24 niet naar de Melkmarkt. Hun eindpunt is dan Centraal Station. De doorkomst van marathonlopers zal ook trams ophouden, wat voelbaar zal zijn aan de haltes verderop het traject.

Daarnaast volgen 20 buslijnen in en rond de stad een aangepast traject. Het gaat vooral om lijnen die het parcours van de marathon kruisen in Hoboken, Wilrijk, Deurne, Borgerhout en Antwerpen Noord. Dit betekent dat een aantal vaste haltes niet bediend worden. Bus 36 heeft een groot deel van de dag een aangepast traject op Linkeroever. Een volledig overzicht van de omleidingen is te vinden op de website van De Lijn.

Speciaal voor wie een marathonloper onderweg wil aanmoedigen, stippelde De Lijn een tramgids uit. Het kaartje toont welke lijnen je moet nemen om je loper te volgen. Naast de start op Linkeroever en de finish op de Grote Markt, zijn er tussenstops op de Fruithoflaan (km 23,5) en de Noordersingel (km 37/38). Download hier de folder voor de tramgids.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Antwerp 10 Miles