Warme nacht eist zijn tol: politie deelt waslijst van incidenten met feestende studenten

© hsb

Tijdens de warme donderdagnacht registreerde de Leuvense politie meer dan 40 klachten over lawaaihinder. De commissaris is duidelijk: ‘Een terugkerend fenomeen elke keer het beter weer wordt, maar extra patrouilles inzetten is niet de oplossing.’

evdg

De Leuvense politie deelde vrijdagochtend een waslijst van incidenten met feestende studenten. Ze kregen tijdens de warme donderdagavond en -nacht ruim 40 telefoontjes over allerlei vormen van lawaaihinder gaande van zingende jongeren op straat en luidruchtige kotfeestjes tot uit de hand gelopen tuinfeestjes of zelfs zangpartijen op dakterrassen. Voor de politie was het onmogelijk om aan al die oproepen gevolg te geven, daar zijn te weinig patrouilles voor. Commissaris Marc Vranckx is duidelijk: ‘Extra patrouilles inzetten is geen oplossing, het is de mentaliteit van de feestvierders die dringend moet veranderen.’

Terugkerend fenomeen

Dat het beter weer wordt, zullen de inwoners van studentenstad Leuven geweten hebben. Want zodra het ook ’s avonds en ’s nachts warm blijft, verplaatst het feestgedruis zich naar buiten. En dat tot in de vroege uurtjes: de Leuvense politie kreeg donderdagavond al een eerste telefoontje omstreeks 22 uur, om 4 uur ’s ochtends kwamen er nog steeds oproepen binnen. Ook nu was de oorzaak van de hinder vaak het gevolg van nonchalance of het teveel aan alcohol en werd er tijdens het feesten niet gedacht aan eventuele hinder voor de buurt.

Ook de cafébazen pleiten schuldig. ‘Cafébazen mogen hun terras tot laat openhouden, maar ze staan vaak niet stil bij de gevolgen’, legt commissaris Vranckx uit. ‘Zo staat de muziek die ze voor hun klanten spelen soms erg luid.’

Extra patrouilles?

De Leuvense buurtbewoners meldden massaal hun klacht bij de politie, sommigen zelfs verschillende keren. De vraag waar de politie bleef, kwam vaak meermaals terug. Toch is het volgens de politie geen oplossing om extra agenten in te zetten. Enerzijds zijn er niet genoeg mankrachten om ter plaatse te sturen, anderzijds zijn de patrouilles die al deze feestjes moeten aflopen om fuifgangers te wijzen op hun verantwoordelijkheid, dan niet beschikbaar voor andere, vaak belangrijkere, interventies.

Wat dan wel de oplossing is? Voor commissaris Vranckx is het duidelijk: ‘Met een klein beetje respect voor anderen kunnen heel wat klachten voorkomen worden. De oplossing is dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt en rekening houdt met elkaar.’

De politie merkt ook een onderscheid bij de studenten: ‘Vaak zijn ze nonchalant, denken ze dat het wel niet zo erg zal zijn en staan ze er niet bij stil dat hun buren de volgende dag vroeg uit bed moeten om te gaan werken. Maar het gebeurt ook vaak dat studenten die gewaarschuwd worden, hun middenvinger opsteken. Wederzijds respect moet er zijn op alle gebieden: in het verkeer, maar ook in het nachtleven.’

Een waslijst aan incidenten

De politie deelde enkele voorbeelden van de oproepen die ze binnenkreeg.

Iets na 22 uur liet een bewoner weten het geroep en de luide muziek van een tuinfeestje beu te zijn. De patrouille ging langs en zag dat een BBQ bezig was waar luide muziek werd gespeeld. Omdat het eten toch op was, werd op aanraden van de politie besloten om te gaan verder feesten in het uitgaanscentrum zodat de buren konden slapen.

Even voor 23 uur moest de politie langs gaan in een pand in de Verkortingstraat nadat melding was gemaakt van lawaaihinder door meer dan twintig studenten die er een feestje organiseerden. Hun activiteit werd onmiddellijk stopgezet.

Omstreeks middernacht werd melding gemaakt van een luidruchtig kotfeestje op het terras van een woning in de Maria-Theresiastraat. De muziek en het lawaai waren bij aankomst van de patrouille al van ver te horen. Ook hier werd het feestje onmiddellijk stopgezet.

Rond 1.30 uur kwam een melding binnen van luidruchtige studenten die op het dakterras van een woning zaten in de Schrijnmakersstraat. De muziek werd bij aankomst van de ploeg stilgezet en de feestvierders gingen verder fuiven op de Oude Markt.

Iets voor 3 uur meldde een bewoner van de Mechelsestraat dat hij niet kon slapen door veel te luide muziek en geroep. De patrouille kwam al snel terecht op een luidruchtig kotfeestje waar werd gefeest met open ramen. Het feestje werd stopgezet.

Rond 4 uur belde een bewoner van de Halfmaartstraat dat hij niet kon slapen door muziek afkomstig uit een woning in de Mechelsestraat. De politie lokaliseerde de woning van waar de muziek kwam. Twee vijftigers luisterden met open ramen naar muziek op de radio. Ze werden aangemaand de ramen onmiddellijk te sluiten.

Even na 4 uur meldde een bewoner van de Kapellekesweg in Kessel-Lo dat een tiental jongeren veel kabaal maakten in het nabijgelegen park. Bij controle bleek het te gaan om jongeren die allemaal lid zijn van een scoutsgroep uit de buurt en die bezig waren met hun inleefweek. De jongeren waren zonder medeweten van hun leiding uit de lokalen weggeslopen voor een nachtelijke uitstap. Scouts en hun leiding kregen een vermaning van de patrouille.

Er waren ook nog meldingen van geluidsoverlast in het park in de Paul van Ostaijenlaan waar jongeren ’s nachts basket speelden, van twee luidruchtige kotfeestjes in de Parkstraat, lawaai door jongeren op straat in de Riddersstraat, een kotfeestje in de Rapengang, lawaai van jongeren die in Het Torentje met open ramen aan het roepen waren, …

En daar stopt het lijstje niet. De Leuvense politie doet daarom opnieuw een warme oproep om te genieten van het warme weer, maar wel mét respect voor de buurt.