‘Brussel blijft bereikbaar, maar pas verplaatsingsgedrag aan’

© Belga

© rr

thumbnail: null
thumbnail:

In mei begint de renovatie van de versleten Leopold II-tunnel in Brussel. De werkzaamheden zullen drie jaar duren. In de zomermaanden en ’s nachts gaat de tunnel dicht voor het verkeer. De Brusselse regering stelt daarom een pakket begeleidende maatregelen voor.

km

De Leopold II-tunnel wordt vanaf 1 mei gerenoveerd. Tijdens het jaar zal de tunnel alleen afgesloten worden in de nachten van zondag tot en met donderdag. Overdag en tijdens de weekendnachten blijft de tunnel op zijn maximale capaciteit open.

Om het asbest uit de tunnel te halen en zware renovatiewerken aan de rijweg uit te voeren zal de tunnel drie zomers op rij tijdens de vakantiemaanden juli en augustus volledig worden afgesloten.

Om de moeilijke toegang tot Brussel te vergemakkelijken, wordt er sterk ingezet op openbaar vervoer. De treinen S3 (Braine-le-comte - Brussel - Leuven), S4 (Aalst - Schuman - Merode - Vilvoorde) en S10 (Dendermonde - Brussel - Aalst) van de NMBS krijgen meer capaciteit tijdens de zomermaanden en indien nodig wordt er tijdens de spits meer capaciteit voorzien op lijn 60 (Brussel - Dendermonde).

De Lijn zorgt ook voor een hogere frequentie en meer capaciteit op de bussen 214 (Brussel - Aalst) en 355 (Brussel-Liedekerke). Bij de MIVB zullen de buslijnen 13, 14, 20, 48 en 87 vaker rijden en wordt de frequentie verhoogd op de tramlijnen 19, 51 en 82 en op alle metrolijnen. Wie bovendien op minder dan zeven kilometer van het werk woont, wordt aangespoord om de fiets te nemen.

‘De boodschap die we geven, is eenvoudig: Brussel blijft bereikbaar, maar pas uw verplaatsingsgedrag aan omwille van de tunnelsluiting’, stelt minister Smet. ‘Niettegenstaande de genomen maatregelen zal er impact zijn.’