© KH

Roemeense heler van dure fietsen die in Diest en Beringen gestolen werden aan België overgeleverd

De Roemeense fietsenwinkeluitbater die beschouwd wordt als de voornaamste heler van een bende Roemeens-Moldavische dieven die gespecialiseerd was in het stelen van dure koersfietsen en mountainbikes, is donderdag aan België overgeleverd en vrijdag door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. De man was eerder deze maand opgepakt en in zijn winkel en appartement waren 56 gestolen koersfietsen en een aantal elektrische fietsen teruggevonden.

Belga

LEES OOK:

Dieven vissen peperdure fietsen via het dak uit winkel

Dieven weg met fortuin aan koersfietsen dankzij ‘moddertruc’

De FGP Halle-Vilvoorde voerde al sinds het eind van afgelopen zomer onderzoek naar de bende. Na een eerste diefstal in een fietsenwinkel in Kampenhout in het voorjaar van 2017 konden de speurders linken leggen naar andere diefstallen in fietsenspeciaalzaken in Beernem, Wetteren, Eghezee, Borgworm, Beringen, Diest, Lebbeke, Geraardsbergen en Florennes. De verdachten stalen in de meeste gevallen eerst een lichte vrachtauto of camionette om hun latere buit, dure koersfietsen en moutainbikes, te vervoeren. Een aantal van de diefstallen werd gepleegd langs het dak van de fietsenwinkel.

Op 22 december konden vier fietsen gerecupereerd worden die afkomstig waren van de diefstal in Florennes. De verdachten hadden de gestolen fietsen verpakt en lieten ze in de aanhangwagen van een reisbus overbrengen naar Roemenië. Opvallend was dat de nieuwe fietsen besmeurd waren met modder om te laten uitschijnen dat ze tweedehands waren.

Op 16 januari viel de FGP dan binnen op vier adressen in Wemmel, Laken, Jette en Koekelberg en pakte daar vijf personen op. Drie van hen werden onder aanhoudingsbevel geplaatst. Bij één van die huiszoekingen kon de politie ook drie dure fietsen aantreffen.

Sindsdien konden de speurders de identiteit van één van de buschauffeurs achterhalen en de onderzoeksrechter leverde een Europees aanhoudingsbevel tegen de man af. Die werd op 14 maart 2018 overgeleverd aan België en hier door de onderzoeksrechter vrijgelaten op borg.

Buschauffeur

Uit contacten die de verdachten hadden met een Roemeens oproepnummer konden de speurders de heler van de gestolen fietsen identificeren. Het bleek te gaan om een fietsenwinkeluitbater uit Piatra Neamt, in het noorden van Roemenië. Twee Belgische speurders reisden op 2 april 2018 af naar Roemenië om daar, samen met hun Roemeense collega’s, huiszoekingen uit te voeren in diens winkel, en bij de hoofdzetel van de busmaatschappij. Ook moesten ze een tweede betrokken buschauffeur identificeren en verhoren.

In het appartement van de fietsenwinkeluitbater werden twee dure koersfietsen aangetroffen en in zijn fietsenwinkel nog heel wat meer fietsen van verdachte origine. Er bleken fietsen bij te zitten die gestolen waren in fietsenspeciaalzaken in Wetteren op 1 oktober 2017, in Borgworm op 7 mei 2017, en recenter in Kaprijke op 26 januari 2018. In totaal werden 56 koersfietsen in beslag genomen van onder andere de merken Cannondale, Trek, Merida, Specialized, Scott, Pinarello, Willier, Cube en Orbea. Ook werden meerdere dure elektrische fietsen aangetroffen, waarvan een aantal afkomstig bleken van inbraken in Duitse fietsenwinkels. Bij verschillende fietsen waren de serienummers verwijderd.

De uitbater van de fietsenwinkel werd ter plaatse aangehouden en donderdag aan België overgeleverd. Vrijdag werd de man voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Brussel en die plaatste hem onder aanhoudingsbevel.

Begin april werd in Italië ook nog een Moldaviër opgepakt die betrokken zou geweest zijn bij de diefstallen. Ook hij zal aan België overgeleverd worden. Momenteel is nog één gezochte verdachte van Moldavische nationaliteit op de vlucht, aldus nog het parket.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer