Direct naar artikelinhoud
Politiek

Peiling: "CD&V haalt slechts 2 procent in Antwerpen"

Kris Peeters (CD&V) ten midden van Antwerpse politieke rivalen én coalitiepartners Bart De Wever (N-VA, links) en Philippe De Backer (Open Vld, rechtBeeld Photo News

Het debacle met de joods-orthodoxe kandidaat Aron Berger vertaalt zich in een slecht resultaat voor de Antwerpse CD&V in een peiling van Het Laatste Nieuws. Daarbij vroeg de krant vandaag en gisteren 800 Antwerpenaren op welke partij zij nu zouden stemmen. Slechts 2 procent kiest voor CD&V. 67 procent van de ondervraagden zegt dat dit hun beeld van CD&V heeft verslechterd.

Het gaat uiteraard om een momentopname, maar als het vandaag gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn in Antwerpen zou 35 procent van de ondervraagde Antwerpenaren op N-VA stemmen. Daarmee blijft de partij ruim de grootste, en blijft ze licht onder haar verkiezingsresultaat in 2012 (37,7 procent). Groen is de tweede partij met 16 procent, gevolgd door sp.a (10 procent), PVDA en Vlaams Belang (beiden 8 procent), Open Vld (7 procent) en CD&V (2 procent).

De christendemocraten kwamen tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog op in kartel met de sp.a. 39 procent van de ondervraagden geeft aan dat de 'joodse kwestie' hun beeld over CD&V zwaar heeft gekelderd. 28 procent zegt dat hun beeld over de partij licht verslechterd is. 27 procent blijft gewoon hetzelfde denken als voorheen.

Lees hier 'Portret van de politieke pineut: "Als Kris Peeters in Antwerpen op zijn gezicht gaat, is het voorbij voor hem"'.

Deze representatieve peiling werd online afgenomen door onderzoeksbureau iVox bij 800 inwoners van de stad Antwerpen en deelgemeenten. De bevraging begon gisterenmiddag en liep tot deze middag. De resultaten zijn voor 96 procent betrouwbaar en hebben een foutenmarge van 4 procent. Deze data zijn representatief gewogen met quota van geslacht, leeftijd, opleiding, district en politieke keuze voorgaande verkiezingen.